. 2014; 16(3): 180-183 | DOI: 10.5152/ejp.2014.46855  

Hastaneye Yatırılan KOAH Alevlenmelerinin Tedavi Maliyetlerini Etkileyen Klinik Faktörler

Jülide Çeldir Emre1, Özer Özdemir2, Ayşegül Baysak3, Ümit Aksoy1, Pelin Özdemir4, Adnan Tolga Öz3, Sami Deniz5
1Turgutlu Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Manisa
2Egepol Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Izmir
3Medikal Park Üniversitesi Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Bölümü, Izmir
4Su Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Izmir
5Didim Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Aydın

Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ciddi ekonomik yükü olan sık görülen bir sağlık sorunudur. Çalışmamızda, hastaneye yatırılmayı gerektiren KOAH alevlenmelerinin maliyetine etki eden klinik faktörleri belirlemeyi amaçladık.
Yöntemler: Çalışmamıza KOAH alevlenme nedeniyle hastaneye yatırılan 241 olgu dahil edildi. Hastane kayıtlarının retrospektif olarak incelenmesi ile veriler elde edildi.
Bulgular: Olguların ortalama hastanede kalış süresi 9.6+4.6 gündü. Toplam maliyet ortalama 1103.2±557.3 Türk Lirası (TL) idi. Cinsiyete göre hastanede kalış süresi ve toplam maliyet değerlendirildiğinde, erkek ve kadın olguların hastanede kalış süresi ve toplam maliyeti açısından anlamlı fark izlenmedi ( sırasıyla p=0.78 ve p=0.28). 65 yaş üzeri olgular değerlendirildiğinde hastanede kalış süresi ve toplam maliyet açısından diğer olgularla aralarında anlamlı fark olmadığı görüldü (sırasıyla, p =0.77 ve p=0.92). Komorbite varlığında olguların toplam maliyetlerinin anlamlı olarak arttığı gözlendi (p= 0.008). Maliyet bileşenleri incelendiğinde toplam ilaç ve antibiyotik maliyetleri ile genel laboratuvar maliyetlerinin komorbiditesi olan olgularda daha yüksek olduğu görüldü (p=0.02, p=0.003 ve p<0.001). Hastanede kalış süresinin komorbidite varlığında arttığı gözlendi, ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.09). Komorbidite sayısı arttıkça hastanede kalış süresinin ve toplam sağlık maliyetlerinin anlamlı arttığı gözlendi (p=0.02 ve p=0.008). Olguların sosyal güvence tiplerinin toplam maliyet ve hastanede kalış süresine etkisi görülmedi (p=0.16 ve p=0.21)
Sonuç: KOAH alevlenmelerinde komorbidite varlığının hastanede kalış süresi ve direkt maliyet miktarlarını anlamlı olarak arttırdığı görülürken, cinsiyet, yaş ve sosyal güvence tipinin herhangi bir etkisi gözlenmedi.

Anahtar Kelimeler: Alevlenme, hastanede yatış süresi, KOAH, maliyet


Jülide Çeldir Emre, Özer Özdemir, Ayşegül Baysak, Ümit Aksoy, Pelin Özdemir, Adnan Tolga Öz, Sami Deniz. Clinical Factors Affecting the Costs of Hospitalized Chronic Obstructive Pulmonary Disease Exacerbations. . 2014; 16(3): 180-183

Sorumlu Yazar: Özer Özdemir, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar