. Baskıdaki Makaleler: EJP-46036

Preoperatif Pulmoner Değerlendirmenin Postoperatif Pulmoner Komplikasyonları Öngörmedeki Değeri (PREPOPK)

Özlem Erçen Diken1, Nevin Fazlıoğlu2, Nurhan Sarıoğlu3, Nalan Ogan4, Nafiye Yılmaz5, Hakan Tanrıverdi6, Aysun Şengül7, Emre Demir8, Akif Turna9, Arzu Mirici10
1Hitit Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Çorum
2Acıbadem Hastanesi, Göğüs Hastalıkları, Kayseri
3Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları, Balıkesir
4Ufuk Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara
5Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Erzurum
6Bülent Ecevit Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı,zonguldak
7Kocaeli Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Kocaeli
8Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı, Çorum
9Istanbul Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Istanbul
10Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Çanakkale

Amaç: Postoperatif pulmoner komplikasyonları öngörebilecek preoperatif parametreleri ve mevcut bazı pratik indekslerin postoperatif pulmoner komplikasyonları öngörmede değerini belirlemektir.
Yöntem: Çalışmamız 9 merkezin katıldığı çok merkezli retrospektif kohort çalışmasıdır. 6 aylık çalışma sürecinde, göğüs hastalıkları polikliniğine preoperatif değerlendirme için danışılan hastalar takip edilmiştir. Postoperatif komplikasyon gelişen ya da gelişmeyen hastalar retrospektif olarak değerlendirilerek, göğüs hastalıkları preoperatif değerlendirilmesinde kaydedilmiş bazı parametreler ve indekslerin postoperatif pulmoner komplikasyon gelişimine etkisi istatistiksel olarak incelenmiştir.
Bulgular: Toplam 307 olgu çalışmaya alınmıştır. 100 olguda (%32.6) postoperatif pulmoner komplikasyon gözlendi. Bunların % 13’ü solunum yolu enfeksiyonu, %59’u solunum yetmezliği, %45’i plevral efüzyon, %42’si atelektazi ile en sık pulmoner komplikasyonlardı. KOAH’ı olanların olmayanlara göre postoperatif pulmoner komplikasyon yaşama olasılığının 2.5 (1.18-5.67) kat daha fazla olduğu görülmektedir. Preoperatif dönemde üst solunum yolu enfeksiyonu öyküsü olanların 5.3, kardiyak operasyon geçirenlerin 4.7, akciğer grafisinde retiküler, interstisiyel infiltrasyon olanların 3.3 kat daha fazla postoperatif pulmoner komplikasyonolma olasılığı saptanmıştır.
Tartışma ve sonuç: Preoperatif dönemde üst solunum yolu enfeksiyonu öyküsü olanların, kardiyak cerrahi geçirenlerin, nefes darlığı şikayeti olanların, KOAH öyküsü olanların ve akciğer grafisinde retiküler/ interstisiyel infiltrasyonu olanların postoperatif pulmoner komplikasyon geçirme riskleri daha fazla olarak saptanmıştır. Preoperatif dönemde bu parametreler dikkatli incelenmeli ve postoperatif dönemde gelişebilecek pulmoner komplikasyonlar açısından dikkatli olunmalıdır.

Anahtar Kelimeler: postoperatif değerlendirme, preoperatif değerlendirme, pulmoner komplikasyonlar




Sorumlu Yazar: Özlem Erçen Diken, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar