. 2014; 16(3): 175-179 | DOI: 10.5152/ejp.2014.43534  

“Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” Sonrası Sigara İçen Sağlık Çalışanlarında Sigara İçme Alışkanlıklarındaki Değişimler

Mustafa Hamidullah Türkkanı1, Leyla Yılmaz Aydın2, Tarkan Özdemir3
1Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara
2Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Düzce
3Çorum Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Çorum

Amaç: Sigara içen sağlık çalışanlarında “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” sonrası yaklaşımlarını değerlendirmek, kanundan sonra sigara ile ilgili davranış değişikliklerini incelemek ve değişiklikler ile ilişkili faktörleri belirlemektir.
Yöntemler: Çalışma popülasyonunu, Çorum ilindeki devlet hastaneleri, 112 acil servisinde çalışan ve sigara içicisi olan 1.096 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Anket formları katılımcılara elden ulaştırıldı. Anket, demografik veriler, sigara içme alışkanlıkları ve sigara yasağı ile ilişkili 32 kapalı uçlu sorudan oluşturuldu. Veriler, katılımcıların kendilerinin doldurduğu anket ile elde edildi. Verilerin istatiksel analizi SPSS 16.0 programı ile yapıldı.
Bulgular: Anketi cevaplandırma oranı %47,7 idi. Katılımcıların %85’i yasa hakkında olumlu görüş bildirdi. Sosyodemografik verilerden sadece sağlık sektöründeki çalışma yılında artış, olumsuz görüşle ilişkili bulundu. İçilen yıl sayısı, paket-yılı ve bağımlılık seviyesi arttıkça yasaya olumlu bakış azalıyordu. Dışarıda sigara içmeye utananlar, daha önce bırakmayı denemiş olanlar ve çocukların yanında sigara içmeyenler daha çok olumlu görüş bildirdi.
Sonuç: Sigara içen sağlık çalışanlarının sigara yasağına yaklaşımları toplum ile benzerdir. Tütün mücadelesindeki rolleri “rol modeli olma sorumluluğu” ile başlayan sağlık çalışanları, sigara kontrol programlarında öncelikli olarak ve bütüncül yaklaşımla ele alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanı, Türkiye, tütün kanunu


Mustafa Hamidullah Türkkanı, Leyla Yılmaz Aydın, Tarkan Özdemir. Alternations in Smoking Habits of Active Smoker Health Care Professionals after the ‘Law on Prevention of Harmful Effects of Tobacco and Tobacco Products’. . 2014; 16(3): 175-179

Sorumlu Yazar: Mustafa Hamidullah Türkkanı, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar