. Baskıdaki Makaleler: EJP-43153

KOAH'da Böbrek Fonksiyonlarının Seyri. İki Durak: Alevlenme ve Stabil Dönem

Ayşe Baha1, Nalan Ogan1, Evrim Eylem Akpınar1, Can Ateş2, Meral Gülhan3
1Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Van
3Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Çorum

Amaç: KOAH’da komorbiditeler hastalığın prognozunu belirleyen önemli unsurlardır. Bunlar içinde böbrek fonksiyon bozukluğu üzerinde az durulmuş bir konudur. Çalışmamızda KOAH’lı hastaların atak ve stabil dönemlerindeki böbrek fonksiyonlarının karşılaştırılması ve alevlenme döneminde akut böbrek yetmezliği (ABY) sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: 2015-2016 yıllarında hastanemize başvuran 40 yaş üzeri, KOAH tanılı (SFT’de FEV1/FVC<%70) 320 hastanın dosyası retrospektif olarak incelendi. Dışlama kriterleri sonrası 113 hasta çalışmaya dahil edildi.
Bulgular: Hastaların 90’ı (%80.4) erkek, 23’ü (%19.6) kadındı. Stabil oldukları döneme göre atak döneminde hastaların BUN (p<0.001), kreatinin (p<0.001), beyaz küre (WBC) (p<0.001), CRP (p<0.001), sedimentasyon (p<0.001) düzeyleri daha yüksek, hemoglobin (p=0.021) ve eGFR (p<0.001) düzeyleri istatistiksel fark yaratacak derecede daha düşüktü. Atak döneminde eGFR düzeyi <60 ml/dk olan hastaların yıllık acil servis başvuru sayıları eGFR düzeyi ≥60 ml/dk olanlara göre daha fazla (p=0.02) ve SO2 seviyesi daha düşüktü (p=0.045). Yirmi (%17.7) hastada alevlenme döneminde ABY gelişmişti (eGFR<60 ml/dk).
Sonuç: KOAH alevlenme döneminde çoğu hastada böbrek fonksiyonları (ABY sınırına kadar gelmese bile) olumsuz yönde etkilenir ve stabil dönemde düzelme eğilimindedir. Böbrek fonksiyonlarındaki bozulma WBC, CRP, sedimentasyon yüksekliği, SO2 düşüklüğü ve sık acil başvurusu ile birliktedir. KOAH’lı hastalarda solunum yetmezliğine yol açacak olayların BFT’yi olumsuz yönde etkilediği düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler: KOAH, böbrek fonksiyonları, akut böbrek yetmezliği




Sorumlu Yazar: Ayşe Baha, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar