. 2015; 17(3): 159-162 | DOI: 10.5152/ejp.2015.39974  

Akciğerin Sklerozan Hemanjiomu (Pnömositoma): 8 Olgunun Değerlendirilmesi

Gülbanu Horzum Ekinci1, Osman Hacıömeroğlu1, Ayşe Ersev2, Levent Alpay3, Ayçim Şen2, Pınar Atagün Güney1, Adnan Yılmaz1
1Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları, Istanbul, Türkiye
2Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji, Istanbul, Türkiye
3Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi, Istanbul, Türkiye

Amaç: Pulmoner sklerozan hemanjiomlu olguların klinik ve radyolojik bulgularını, tedavi yöntemlerini ve takip sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Merkezimizde Ocak 2006-Nisan 2014 tarihleri arasında tanı koyulan pulmoner sklerozan hemenjiomlu 8 olguyu geriye doğru olarak değerlendirdik.
Bulgular: Çalışma 4 kadın ve 4 erken hastayı kapsıyordu. Tanı sırasında hastaların yaşı 23-79 yıl arasında (ortalama 56.1 yıl) değişiyordu. İki hasta yakınmasızdı. Yakınmalı 6 hasta arasında en sık yakınma hemoptizi idi. Radyolojik bulgu 7 hastada soliter nodül veya kitle idi. Diğer hastada bilateral akciğer alanlarında multipl kitle ve nodüller saptandı. Tümör 7 olguda parankimal, 1 olguda endobronşiyal lokalizasyon gösteriyordu. Parankimal lokalizasyonlu 7 hasta cerrahi tedavi altında idi. Wedge rezeksiyon en sık cerrahi yöntemdi. Sklerozan hemanjiom tanısı 7 olguda cerrahi, 1 olguda bronkoskopi ile elde edildi. En yaygın histolojik patern solid tipti. 2-76 ay arasında değişen takip süresi boyunca cerrahi tedavi uygulanan hastalar nüks olmaksızın mükemmel bir prognoza sahipti. Multipl lezyona sahip hasta tanıdan 1 ay sonra öldü.
Sonuçlar: Akciğerin sklerozan hemanjiomu nadir bir tümördür. Cerrahi rezeksiyon genellikle hem tanı hem de tedavi için gerekir. Hastalar, cerrahi tedavi sonrası nüks olmaksızın mükemmel bir prognoza sahiptirler.

Anahtar Kelimeler: akciğer, sklerozan hemanjiom, benign tümör, cerrahi


Gülbanu Horzum Ekinci, Osman Hacıömeroğlu, Ayşe Ersev, Levent Alpay, Ayçim Şen, Pınar Atagün Güney, Adnan Yılmaz. Pulmonary Sclerosing Hemangioma (Pneumocytoma): An Analysis of 8 Cases. . 2015; 17(3): 159-162

Sorumlu Yazar: Gülbanu Horzum Ekinci, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar