. 2017; 19(3): 170-172 | DOI: 10.5152/ejp.2017.38358  

Palmar ve aksiller hiperhidroz tedavisinde tek torakoport ile bilateral endoskopik torakal sempatektomi deneyimlerimiz

Miktat Arif Haberal1, Erkan Akar1, Gökhan Öztürk1, Özlem Şengören Dikiş2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek Ihtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek Ihtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği

Amaç: Bu çalışmada,medikal tedaviye cevap vermeyen ve kişilerin sosyal yaşamını olumsuz yönde etkileyen, palmar ve aksiler hiperhidrozisli olgularda endoskopik torakal sempatektomi deneyimlerimizi sunmayı amaçladık.
Materyal-Method: Nisan 2013-Temmuz 2014 tarihleri arasında kliniğimizde %55’i erkek (n: 11); ortalama yaş 25.4 olmak üzere 20 olguya, aynı seansta iki taraflı uygulanan 40 endoskopik torakal sempatektomi ameliyatı retrospektif olarak incelendi. Tek port kullanılarak 12 (%60) olguya T2-T3, 8 (%40) olguya T3- T4 sempatik ganglionların ve kuntz sinirinin koter kullanılarak ablasyonu yapıldı. Tüm olguların postoperatif akciğer grafisi çekildi. Uygulanan cerrahi teknik, ameliyat süresi, ameliyat sırası ve sonrası komplikasyonlar, hasta memnuniyeti ve tedavinin uzun dönem sonuçları değerlendirildi.
Bulgular: Olguların uzun dönem takiplerinde, 12 olguda (%60) vücudun çeşitli yerlerinde kompansatuar hiperhidroz gelişti. Hiç bir olguda nüks görülmezken, 18 olgu (%90) endoskopik torakal sempatektominin sonucundan memnun olduğunu, iki olgu (%10) ise kısmen memnun olduğunu belirtti. Bir olguda (%5) ameliyat sonrası girişim gerektiren pnömotoraks, iki olguda girişim gerektirmeyen ekspansiyon kusuru gelişti. Ameliyat süresi ortalama 34,2 /dakika idi. Cerrahi mortalite gözlenmedi. Ortalama takip süresi 12,4 ay (5-22) idi.
Sonuç: Endoskopik torakal sempatektomi ayrıntılı anamnez alındıktan sonra seçilmiş palmar ve aksiler hiperhidrozlu olgularda geç dönemde gelişen kompansatuar terleme riskine rağmen düşük morbidite, mortalite ve uzun dönem takiplerde yüksek memnuniyet nedeni ile tercih edilebilecek bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Hiperhidrozis, sempatektomi, torakoskopi


Miktat Arif Haberal, Erkan Akar, Gökhan Öztürk, Özlem Şengören Dikiş. Our Experience on Single-Port Bilateral Endoscopic Thoracal Sympathectomy for the Treatment of Palmar and Axillary Hyperhidrosis. . 2017; 19(3): 170-172

Sorumlu Yazar: Özlem Şengören Dikiş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar