. 2015; 17(1): 29-34 | DOI: 10.5152/ejp.2015.36844  

Erişkinde Yabancı Cisim Aspirasyonu: 28 Olgunun Analizi

Cengiz Özdemir1, Sinem Nedime Sökücü1, Levent Karasulu1, Songül Büyükkale2, Levent Dalar3
1Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları
2Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi
3Istanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Bölümü

Erişkinde Yabancı Cisim Aspirasyonu: 28 Olgunun Analizi

Amac: Bu retrospektif çalışmada amacımız girişimsel pulmonoloji ünitemizde yabancı cisim aspirasyonu ile ilgili deneyimimizi tartışmaktır
Yöntemler: Çalışmamıza Ocak 2008-Kasim 2014 yılları arasında girişimsel pulmonoloji ünitemize yabancı cisim aspirasyonu nedeniyle refere edilerek girişim uygulanan, yabancı cisim aspirasyonu kesinleşmiş hastalar dahil edildi. Veriler hasta dosyalar retrospektif incelenerek elde edildi.
Bulgular: 28 hastanın %64.3’ü kadın ve yaş ortalaması 43.5±21.54 idi. En sık başvuru semptomunun öksürük (%96.3) olduğu görüldü. Hastaların yarısı yabancı cisim aspirasyonunun ilk 24 saatinde başvurdu. Tanısal amaçlı fleksibl bronkoskopi yapılan 5 olgunun 3’ünde yabancı cisim fob ile çıkartıldı. Rijit bronkoskopi 25 (%89.3) olguya yapıldı. 3 hastada yabanci cisim bronkoskopi ile saptanmayıp cerrahi ile cikarildi. Cikarilan yabanci cisimlerin %67.9’u inorganik özellikte cisimlerdi..
Sonuç: Erişkin hastalarda yabancı cisim aspirasyonlarının tanı ve tedavisinde bronkoskopik girişimler mortalite ve morbiditenin azaltılmasında etkindir. Rijit bronkoskopi, yabancı cisim aspirasyonlarının tedavisinde öncelikle tercih edilmelidir. Fakat deneyimli ellerde ve iyi seçilmiş olgularda fleksibl bronkoskopide yabanci cisim aspirasyonu tedavisinde kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: kriyoterapi, rijit bronkoskopi, yabanci cisim


Cengiz Özdemir, Sinem Nedime Sökücü, Levent Karasulu, Songül Büyükkale, Levent Dalar. Foreign Body Aspiration in Adult: Analysis of 28 Cases. . 2015; 17(1): 29-34

Sorumlu Yazar: Cengiz Özdemir, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar