. Baskıdaki Makaleler: EJP-33255

Göğüs hastalıkları hekimlerinin “Resüsite Etmeyin/Do Not Resuscitate” (DNR) talimatı hakkındaki görüşleri: Hasta özerkliğine saygı mı yoksa tıbbi yararsızlık mı?

Esin Akgul Kalkan1, Nihal Arzu Mirici2
1Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tip Fakultesi, Adli Tip Anabilim Dali, Çanakkale
2Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tip Fakultesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dali, Çanakkale

Amaç: Bu çalışmada, hekimlerin kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) ve Resüsite Etmeyin/Do-not Resuscitate (DNR) hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının ve DNR talimatını uygulama kararları ile ilişkili faktörlerin incelenmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: European Resuscitation Council (ERC) 2015 ve American Heart Association (AHA) 2015 kılavuzları, konuyla ilgili literatür ve yasal düzenlemeler baz alınarak, araştırma ekibi tarafından dizayn edilen bir e-anket, göğüs hastalıkları asistan ve uzman doktorlarına uygulandı. Tanımlayıcı veriler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılarak sunuldu. Kategorik verilerin analizi için ki-kare testi yapıldı. İstatistiksel anlamlılık için p<0,05 kabul edildi.
Bulgular: Anketi 376 gönüllü hekim yanıtladı. Hekimlerin %59,6’sı (n=224) kadın ve ortalama yaş 40,2±9,0 yıldı. Hekimlerin %57,2’si, “eğer doktor KPR’nin tıbbi yararsızlık kararını vermişse, KPR uygulamamak etik tartışma oluşturmaz” görüşündeydi. Hekimlerin %47,7’si, DNR talimatını uygularım cevabını verdi. Hekimlerin KPR uygulamama kararı, DNR talimatını ötanazi olarak algılaması, DNR talimatını uygulamanın suç olduğunu düşünmesi ile hastanın DNR talimatını uygulaması arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0,05).
Sonuç: Bu çalışmada, DNR talimatının uygulanmasında temel olarak iki faktörün etkili olduğunu gözlemledik. Bunlardan ilki, hekimin KPR ile ilgili kendi tıbbi yararsızlık kararı, diğeri ise Türkiye’de DNR ile ilgili özel yasa bulunmayışıdır. DNR gibi yaşamının sonu kararlarıyla ilgili spesifik yasal düzenlemeler yapılması, hasta özerkliğinin sağlanmasına yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler: DNR, KPR, tıbbi yararsızlık, hasta özerkliği




Sorumlu Yazar: Esin Akgul Kalkan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar