. Baskıdaki Makaleler: EJP-30301

KOAH hastalarında bronşektazinin havayolu obstrüksiyonu ve inflammasyon ile ilişkisi

Barış Şeker, Burcu Arpınar Yiğitbaş, Celal Satıcı, Sibel Yurt, Ayşe Filiz Koşar
Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Amaç: KOAH ve bronşektazi, solunum yollarının önemli mortalite ve morbiditeye sahip hastalıklarıdır. Çalışmamızdaki amaç, KOAH hastalarında bronşektazi düşündürecek bulguları ve bunların klinik kullanımını tespit etmek, bronşektazinin hastalığın prognozu üzerindeki olası etkilerini gözlemlemektir.
Metod: Prospektif olarak yapılan çalışmaya toplam 60 orta/şiddetli KOAH hastası katılmış olup, hastalar bronşektazi varlığına göre iki gruba ayrılmıştır. Hastaların demografik verileri ve sistemik inflammasyon değerleri, spirometrik ölçümleri, kan gazı analizleri ve klinik değerlendirmeleri kaydedilmiştir.
Bulgular: KOAH hastalarının %58.3'ünde bronşektazi saptanmıştır ve KOAH'ta mortalite risk faktörüdür. Kan gazı analizinde bakılan karbondioksit değerinin bronşektazili grupta daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). Bronşektazili segment sayısı artışının FEV1/FVC'yi düşürdüğü gösterilmiştir (p<0.05). Ayrıca, balgam polimorfonükleer lökosit sayıları (PMNL) spirometrik değerler ile negatif korelasyon göstermiştir.
Sonuç: KOAH hastalarında bronşektazi sıktır ve mortalite riski oluşturur. Bronşektazili hasta grubunda kan gazı analizinde karbondioksit değerleri yüksek olarak saptanmıştır. Difüz tip bronşektazide spirometrik değerlerin daha fazla etkilendiği görülmüştür. Havayolu inflammasyonunu yansıtan balgam PMNL değerleri, spirometrik olarak obstruksiyon ile korrele görülmüş ve yüksek saptanması halinde bronşektazi şüphesi oluşturabileceği ve böylece radyolojik olarak bronşektazi varlığı maliyet etkin biçimde araştırılabileceği düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler: KOAH, Solunum Yetmezliği, Bronşektazi, Mortalite




Sorumlu Yazar: Barış Şeker, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar