. 2018; 20(2): 59-64 | DOI: 10.4103/ejop.ejop_13_18  

Akciğer iskemi reperfüzyon hasarında iskemik ardkoşullamadaki morfin delta reseptör aktivitesinin etkisi

Nuri Düzgün1, Hıdır Esme1, Ibrahim Kılınç2, Mustafa Çalık1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Kliniği
2Selçuk Üniversitesi, Tıp fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı

Amaç: İskemi ve reperfüzyona bağlı olarak ortaya çıkan akciğer hasarının fizyopatolojisi bağlamında, iskemik ardkoşullama protokolüne Morfin sulfat ilavesinin etkisini araştırmayı amaçladık.
Metod: Çalışmada 48 dişi Wistar albino sıçan kullanıldı. Sol 5. İnterkostal aralıktan torakotomi yapılan grup Sham grubu olarak kabul edildi. İskemi reperfüzyon (IR) grubunda torakotomi ve iskemi reperfüzyon periyodu uygulandı. İskemi reperfüzyon ardkoşullama (IRAK) grubunda torakotomi, iskemi reperfüzyon periyodu ve iskemik ardkoşullama uygulandı. İskemi reperfüzyon arkoşullama 3 ve 30 (IRAK3 ve IRAK30) gruplarında iskemik arkoşullamaya ilave olarak 3 ve 30 μmol Morfin sulfat dozları uygulandı. Akciğer doku örneklerinde TNF- α, IL-1 ve IL-10 seviyeleri ölçüldü.
Bulgular: Ardkoşullama ve Morfin uygulanan gruplarda proinflamatuar sitokin olan TNF-α ve IL-1 düşük değerlere, antiinflamatuar sitokin olan IL-10 ise yüksek değerlere sahipti. TNF-α ve IL-1 değerlerinde IRAK3 ile IR ve IRAK grupları arasında anlamlı fark vardı. Ayrıca IL-10 değerleri IRAK3 ile IRAK grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farka sahipti.
Sonuç: Çalışmada iskemik ardkoşullama protokollerine ilave edilen morfinin proinflamatuar ve antiinflamatuar sitokin değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edildi. Akciğer transplantasyon protokollerine morfinin eklenmesi ile ardkoşullamanın iskemi reperfüzyon hasarını azaltacağına inanıyoruz.

Anahtar Kelimeler: İskemi ve reperfüzyon hasarı, iskemik ardkoşullama, morfin sülfat


Nuri Düzgün, Hıdır Esme, Ibrahim Kılınç, Mustafa Çalık. The Effect of Morphine Delta Receptor Activity on Ischemic Postconditioning in Lung İschemia Reperfusion İnjury. . 2018; 20(2): 59-64

Sorumlu Yazar: Hıdır Esme, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar