. 2017; 19(3): 160-165 | DOI: 10.5152/ejp.2017.18291  

Obez ve pre-obez bireylerde pulmoner fonksiyonların, fiziksel aktivite düzeyinin ve yaşam kalitesinin karşılaştırılması

Rıdvan Aktan1, Sevgi Özalevli2
1Izmir Ekonomi Üniversitesi, Fizyoterapi Bölümü, Izmir, Türkiye
2Dokuz Eylül Üniversitesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Izmir, Türkiye

Amaç: Literatürde obez bireylerin solunum fonksiyonları ile ilgili çalışmalar bulunmakla birlikte, pre-obez bireylerle ilgili yeterli araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışma, obez ve pre-obez bireylerin pulmoner fonksiyonlarını, fiziksel aktivite düzeylerini ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesini (SİYK) karşılaştırmayı amaçlamaktadır.

Yöntem: Çalışmaya 62 birey katıldı. Bireylerin demografik ve klinik bilgileri kaydedildi. Tüm bireyler, Solunum fonksiyon testi (SFT), kısa form 36 Sağlık Taraması (SF-36), obeziteye özgü yaşam kalitesi ölçeği (OWLQOL), fiziksel aktivite anketi (IPAQ), modifiye modified medical research council (mMRC) ölçeği ile değerlendirildi.

Bulgular: Obez kişilerde dispne algısı şiddeti, pre-obez kişilerden anlamlı derecede yüksekti (p<0.05). Obez kişilerde PFT parametreleri (FVC, FEV1, PEF, FEF25-75, FEF25-75%, MVV ve MVV%) anlamlı olarak düşüktü(p<0.05). Her iki grup da inaktif kişiler olmasına rağmen, obez kişilerdeki inaktivite düzeyleri anlamlı derecede yüksekti(p<0.05). Obez kişilerde SİYK puanları anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). BMI değerleri dispne şiddeti, SF-36 alt skorları, OWLQOL skorları ve SFT parametreleri ile anlamlı korelasyon gösterdi (p<0.05).

Sonuç: Pre-obez bireylerde, artan BKİ, bireylerin solunum fonksiyonlarını olumsuz etkilemesine rağmen, obez bireylerde artmış BKİ ve azalmış solunum fonksiyonları bireylerin fiziksel aktivite düzeylerini ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitelerini de önemli ölçüde düşürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Obezite, fiziksel aktivite, yaşam kalitesi, akciğer fonksiyonu, solunum fonksiyon testi


Rıdvan Aktan, Sevgi Özalevli. Comparison of Pulmonary Functions, Physical Activity Level and Quality of Life in Obese and Pre-Obese Individuals. . 2017; 19(3): 160-165

Sorumlu Yazar: Rıdvan Aktan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar