. 2015; 17(3): 163-170 | DOI: 10.5152/ejp.2015.14633  

Bir Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Çalışan Hemşirelerin Noninvazif Mekanik Ventilasyon Hakkındaki Bilgi Düzeyleri: Anket Çalışması

Merve Tarhan1, Özcan Hançer1, Fulya Polat1, Songül Akbaş Gökduman1, Levent Dalar2
1Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Göğüs Hastalıkları, İstanbul
2Istanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Istanbul

Amaç: Gerekli ekipmanların doğru kullanılması başarılı bir noninvazif mekanik ventilasyon (NIMV) uygulamasının anahtarıdır. Eğitimli sağlık personeli uygulamanın önemli unsurlarından biridir. Bu noktadan hareketle çalışma, üçüncü basamak bir göğüs hastalıkları hastanesinde çalışan hemşirelerin NIMV hakkındaki bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi.
Yöntemler: Çalışma Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan 147 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından geliştirilen 36 soruluk anket formu kullanıldı. Verilerin analizinde sayı, yüzdelik, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı.
Bulgular: Hemşirelerin %40,8’i NIMV hakkında daha önce eğitim almıştı. Buna karşın %24,5’i NIMV uygulamasını kendi kendine öğrenmişti. En az oranda doğru cevaplanan soru oronazal maskenin dezavantajlarıydı (%26,5). En fazla doğru cevaplanan ifade “Kaçak olmaması için yüz maskeleri hastanın yüzüne boşluk kalmayacak şekilde oturtulmalı ve burun köküne baskı yapmaması için uygun bantlanmalıdır” ifadesiydi (%78,9). Kadın ve lisansüstü mezun olan hemşirelerin NIMV sorularından aldıkları toplam puan yüksek olup istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,05).
Sonuç: Etkili NIMV uygulaması için eğitimli personel şarttır. NIMV uygulamasında etkin rol alan hemşireler, bu konuda temel eğitim almalıdır. Eğitim programı, tedavinin nasıl başlanacağı, endikasyonlar, takipten kimin sorumlu olacağı ve dikkat edilmesi gereken noktaları açıkça konu etmelidir. Bu eğitim teorik bilginin yanında klinik deneyim sürecini de içermelidir.

Anahtar Kelimeler: Bilgi, hemşirelik, noninvazif ventilasyon, solunum yetmezliği


Merve Tarhan, Özcan Hançer, Fulya Polat, Songül Akbaş Gökduman, Levent Dalar. Noninvasive Mechanical Ventilation Knowledge Level of the Nurses: A Questionnaire Survey in a Tertiary Care Training and Research Hospital. . 2015; 17(3): 163-170

Sorumlu Yazar: Merve Tarhan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar