. 2017; 19(2): 95-99 | DOI: 10.5152/ejp.2017.08870  

Mediastene Metastaz Yapan Ekstratorasik Malignitelerin Tanısında EBUS-TBİA'nın Yeri

Ayperi Öztürk1, Aydın Yılmaz1, Zafer Aktaş1, Funda Demirağ2, Nilgün Yılmaz Demirci3
1Atatürk Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Girişimsel Pulmonoloji Kliniği, Ankara
2Atatürk Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi,patoloji, Ankara
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Ankara

GİRİŞ-AMAÇ: Ekstratorasik malignitelere bağlı intratorasik lenf nodu büyümeleri sık görülmektedir. Endobronşiyal Ultrasonografi eşliğinde transbronşiyal iğne aspirasyonu (EBUS-TBİA) sıklıkla mediastinal veya hiler lenf nodların tanısı ile akciğer kanseri evrelemesinde kullanılmakla birlikte santral hava yollarına komşu lezyonların tanısında, tümörün bronş duvarı invazyonunun derinliğini belirlemede ve nadiren santral pulmoner emboli saptanmasında kullanılmaktadır. Ancak EBUS-TBİA ile saptanmış ekstratorasik malignitelere bağlı lenf nodu metastazlarını içeren az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmayla mediastene metastaz yapan ekstratorasik malignitelerin tanısında lineer (doğrusal-konveks) problu EBUS (CP-EBUS) eşliğinde alınan TBİA’ nın rolünü belirlemek amaçlanmıştır.
MATERYAL-METOD: Kliniğimizde Mart 2010- Temmuz 2015 tarihleri arasında ekstratorasik malignitesi olan tanısal amaçlı CP-EBUS TBİA uygulanan 190 hasta retrospektif olarak incelendi.
BULGULAR: Ekstratorasik malignite tanısıyla başvuran 190 hastanın demografik özellikleri tablo 1 de sunulmuştur. 190 hastanın 61’i malign (%32), 121 ‘i( %63) benign, 3’ü%(1,5) tanısal değil, 5 (%3,5)hastadan milimetrik lenf nodu izlendiği için örnek alınmadı. Hastaların EBUS-TBNA ile aldıkları tanılar ile hastaların son tanıları şekil 1 de belirtilmiştir. Malign hastaların 40’ı metastaz, 19’u primer akciğer CA, birisi hodgkin lenfoma, ikisi maligniteyle (mediastinoskopiyle skuamöz hücreli akc CA tanısı aldı) uyumlu idi. Tanısal olmayan üç hastadan birisi takipte reaktif lenf nodu olarak tespit edildi; diğer ikisi ileri tetkikle tanı aldılar. EBUS-TBİA 'nın ekstratorasik malignitelerin intratorasik metastazlarını saptamadaki sensitivitesi %95.3,spesivitesi %100, negatif prediktif değeri %97.6, tanısal değeri %98.4'tür.
SONUÇ: EBUS-TBİA, akciğer kanseri tanısı ve evrelemesinde olduğu gibi ekstratorasik malignitelere bağlı intratorasik lenf nodu metastazlarının saptanmasında da basit, güvenilir ve yeterli bir yöntemdir

Anahtar Kelimeler: Endobronşiyal ultrasonografi, ekstratorasik malignite, tanı değeri


Ayperi Öztürk, Aydın Yılmaz, Zafer Aktaş, Funda Demirağ, Nilgün Yılmaz Demirci. Efficacy of Endobronchial Ultrasound-Guided Transbronchial Needle Biopsy for the Diagnosis of Intrathoracic Lymph Node Metastases from Extrathoracic Malignancies. . 2017; 19(2): 95-99

Sorumlu Yazar: Ayperi Öztürk, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar