. 2015; 17(2): 107-111 | DOI: 10.5152/ejp.2015.02996  

İstanbul’da bir Devlet Lisesinde Öğrencilerin Sigara ile İlgili Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi

Ülkü Aka Aktürk1, Özlem Saniye Içmeli1, Selahattin Öztaş1, Nagihan Durmuş Koçak1, Aysun Şengül2, Banu Musaffa Salepçi3, Dilek Ernam1
1Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Istanbul
2Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kocaeli
3Dr Lütfi Kırdar Kartal Education And Research Hospital, Istanbul

Amaç: İstanbul’da bir devlet lisesinde okuyan öğrencilerin sigara içme alışkanlıkları, nedenleri ve sigaranın zararları ile ilgili bilgi düzeylerini değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntemler: İstanbul Anadolu yakasında bir devlet lisesinde okuyan öğrencilere sigara ile ilgili tutum ve davranışları değerlendiren 15 soruluk bir anket uygulandı.Anketler tüm okula sınıflarda,aynı ders saati içersinde, öğretmenler gözetiminde dolduruldu. Anketler daha sonra toplanarak değerlendirmeye alındı.
Bulgular: Anket sorularımız, ilgili okulda 415 öğrenci tarafından yanıtlandı. Öğrencilerin 263’ü(%63.3) kız,152’si(%36.3) erkekti. 415 öğrencinin 349’u(%84) hiç sigara içmemişken, 66 öğrenci(%15.9) sigara içen ve /veya sigara içip bırakmıştı. Öğrencilerin 55’i(% 13.2) aktif sigara içmekteydi.Sigara içme nedenlerine bakıldığında % 63.6’sı arkadaşları içtiği için, % 47.2’si sınav stresi nedeniyle, % 40’ı ise aile içi sorunları nedeniyle içtiğini ifade etti. Sigara içen grupta arakadaşlarının sigara içme oranı içmeyen gruba göre anlamlı olarak yüksek saptandı(p=0.0001).
Öğrencilerin sigaranın zararları ile ilgili soruya doğru yanıt verme oranları %59 olarak saptandı.Sigara içen öğrencilerin %56.3’ü sigarayı bırakmayı düşünürken % 43.7’si sigarayı bırakmayı düşünmüyordu.Logistik regresyon analizi sonucunda arkadaşlarının sigara içiyor olmasının içmeyenlere göre sigara içme riskini yaklaşık 8 kat artırdığı tespit edilmiştir.
Sonuç: İlgili okulda sigara içme nedenleri arasında en sık saptananlar;arkadaşlarının sigara içmesi, sınav stresi ve aile içi sorunlardı. Sigaranın zarar verdiği sistemleri irdeleyen soruda öğrencilerin bilgi eksikliği olduğu saptandı.Arkadaşlarının sigara içmesi sigara içme riskini 8 kat artırmaktaydı. Bu bilgiler ışığında ilgili okulda, eğitim planlamasında sigaraya daha fazla yer verilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz. Ayrıca rehberlik hizmetlerinin öğrencilerin aile içi sorunları ve sınav stresleri ile daha yakından ilgilenmesi ve bu sorunlarla baş etme konusunda yardımcı olmaları öğrencilerin zararlı maddelere yönelmesine engel olabilir kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler: sigara içimi, arkadaş çevresi, eğitim planlaması


Ülkü Aka Aktürk, Özlem Saniye Içmeli, Selahattin Öztaş, Nagihan Durmuş Koçak, Aysun Şengül, Banu Musaffa Salepçi, Dilek Ernam. Evaluation of Cigarette Smoking Attitudes and Behaviors among Students of a State High School in İstanbul. . 2015; 17(2): 107-111

Sorumlu Yazar: Ülkü Aka Aktürk, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar