TJO. 2019; 35(4): 233-240

Sigara ve Maraş Otu Kullanımının Solunum Fonskiyonları, EKG ve Diğer Parametreler Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırması

İlim Irmak1, Hüseyin Arpağ2, Nurhan Atilla2, Umut Sabri Kasapoğlu3, Pınar Atagün Güney4, Maşuk Taylan5
1Dr. Süreyya Adanalı Göksun Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Kahramanmaras, Türkiye
2Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Kahramanmaraş, Türkiye
3Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi, İstanbul, Türkiye
4Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, İstanbul, Türkiye
5Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Diyarbakır, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Tütün; günümüze kadar geçen zaman içinde çeşitli şekillerde kullanılmıştır. Bugün en sık sigara şeklinde yakılarak kullanımı olmakla birlikte doğrudan dumansız olarak çiğneme veya nasal yolla kullanımı da oldukça yaygındır. Ülkemizde 'Maraş otu' olarak da bilinen dumansız tütün kullanımının sistemler üzerinde etkisi araştırılmaya devam edilmektedir.
Çalışmamızda maraşotu kullanımının solunum, elektorkardiyogram (EKG) ve biyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerini incelemeyi ve bunu sigara kullanımı ile karşılaştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olarak dizayn edilen çalışma Haziran 2013 - Ağustos 2014 tarihleri arasında Kahramanmaraş ilinde iki ayrı Göğüs Hastalıkları Klinik birimlerine başvuran hastalardan oluşturuldu.Ek hastalığı olmayan dumanlı ve/ veya dumansız tütün kullanan hastaların kaydedilmiş olan Solunum Fonksiyon testleri, Vital bulguları,biyokimyasal parametreleri, Elektrokardiyogram ve fizik muayene bulguları bilgileri incelenerek kaydedildi. Elde edilen veriler dumanlı yada dumansız tütün kullanımı olmayan sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grup ile aynı veriler karşılaştırılarak analiz edildi.
BULGULAR: Direk ağız mukozasına temas edilerek maraş otu kullanımı ağız içi patolojiler gelişme riskini 7.9 kez arttırdığı saptandı. Dumansız tütünün günlük kullanım sıklığı ile ağız içi yara gelişimi arasında ilişki bulunurken yıl olarak kullanım süresi ya da ağızda tutulma süresinin bu durum ile ilişkisiz olduğu gözlendi. EKG anormal bulguların hem sigara hem maraş otu beraber kullanan hasta grubunda belirgin derece fazla olduğu görüldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Dumansız tütün kullanımı sigara bırakmak için iyi bir alternatif değildir. Solunum fonskiyonlarını olumsuz etkilememesine rağmen EKG anormallikleri ve ağız içi patolojileri gelişmesini etkilemekle birlikte kan parametreleri üzerinde de zararlı etkileri mevcuttur. Halk sağlığı için dumansız tütün kullanımı ile ilgili sigarada olduğu gibi toplumsal farkındalığın sağlanması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: dumansız tütün, maraş otu, tütün


Comparing of the Effects of Smoking and Smokeless tobacco ‘Maras Powder’ Use on Pulmonary Function, ECG and Other Parameters

İlim Irmak1, Hüseyin Arpağ2, Nurhan Atilla2, Umut Sabri Kasapoğlu3, Pınar Atagün Güney4, Maşuk Taylan5
1Dr. Sureyya Adanali Goksun State Hospital,department Of Chest Diseases, Kahramanmaras, Turkey
2Kahramanmaraş Sütçü İmam University School Of Medicine, Department Of Pulmonary Medicine, Kahramanmaraş, Turkey
3Marmara University Pendik Teaching Hospital, Pulmonology And Intensive Care, Istanbul, Turkey
4Sureyyapasa Chest Diseases And Thoracic Surgery Training Hospital, Department Of Chest Diseases, Istanbul, Turkey
5Dicle University School Of Medicine, Department Of Pulmonary Medicine, Diyarbakir, Turkey

INTRODUCTION: Through the years, tobacco has been used in multiple ways. While the most common way of consumption has been through smoking cigarettes, smokeless use by chewing or nasal snuffing are also quite common.Smokeless tobacco, also named “Maras powder,” has been generally used as a substitute to reduce or quit smoking.Effects of smokeless tobacco use on the immune system, respiratory system, and cardiovascular system have been extensively researched.In our study, we aimed to investigate the effects of Maras powder on the respiratory, ECG findings and biochemical methods and compare with the effects of.
METHODS: One hundred forty nine cases included, and the cases were classified into the following four groups: only using Maras powder; using Maras powder and smoking; only smoking; and control group of neither smoking nor using Maras powder. Physical examination findings, ECG findings, results of pulmonary function tests, results of biochemical analysis including complete blood count, and lipid profile of all participants were recorded on admission.

RESULTS: The risk for mouth sores was 7.9 times higher in the Maras powder group with direct contact to the oral mucosa.There is a relationship between the daily usage frequency of smokeless tobacco and the development of oral wound, but the total period of use or the duration in oral wasn't related to this situation. The ECG findings of both the smoking and Maras powder consuming group was found to be significantly higher than the control group.

DISCUSSION AND CONCLUSION: The smokeless tobacco usage, which is considered as an alternative way of quitting smoking, does not have adverse effects on respiratory functions. However, it is an important risk factor for many life threatening health conditions such as ECG abnormalities and occurrence of oral lesions. Social awareness must be created for smokeless tobacco usage, in order to fight this habitual threat to public health.

Keywords: tobacco smokeless, maras powder, tobacco


İlim Irmak, Hüseyin Arpağ, Nurhan Atilla, Umut Sabri Kasapoğlu, Pınar Atagün Güney, Maşuk Taylan. Comparing of the Effects of Smoking and Smokeless tobacco ‘Maras Powder’ Use on Pulmonary Function, ECG and Other Parameters. TJO. 2019; 35(4): 233-240

Sorumlu Yazar: İlim Irmak, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar