YMJ. 2017; 33(1): 52-58 | DOI: 10.5222/otd.2017.052  

Hasar Kontrol Cerrahisi ve Açık Batın Yönetimi

Huseyin Sinan, Mustafa Tahir Özer
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Uzun süren bir ameliyat ile doku ve organların istenildiği şekilde tamir edilmesinin yetersiz olduğu fikri son yıllarda tartışmasız kabul görmüştür. Bu fikrin en önemli dayanağı ise major travma sonrası görülen hipotermi, metabolik asidoz ve koagülopatinin ortaya çıkışıdır. Bu üçlü, literatürde “ölüm triadı” olarak kabul görmüştür. Major travma geçiren hastaların ölüm triadına girmesi riskinin önüne geçebilmek için “hasar kontrol cerrahisi” kavramı geliştirilmiştir. Hasar kontrol cerrahisi 3 aşamalı bir prosedürdür.
Birinci aşamada; kanama ve kontaminasyonun kontrolü için olabilecek en kısa sürede ilk ameliyat gerçekleştirilir, bu aşamada kısıtlı girişimler yapılır, kısacası definitif cerrahi yöntemler uygulanmaz ya da bu yöntemleri uygulamakla vakit kaybedilmez.
İkinci aşamada; hastanın ölüm triadına girmesini engelleyebilmek için şok, hipotermi, asidoz ve koagülopatiyi düzelterek hastayı stabilize edebilmek için resüsitasyon yöntemleri uygulanır.
Üçüncü aşamada ise; ilk iki aşamadan sorunsuz ya da en az sorunla çıkabilen hastalara tamamlayıcı, tamir amaçlı ameliyat ya da ameliyatlar yapılır. Açık batın yönetimi yapılmak zorunda kalınan hastaların prognozu öncelerde kötüyken, hasar kontrol cerrahisi uygulamaları, abdominal kompartman sendromu fizyopatolojisinin anlaşılması ve geçici abdominal kapama uygulamalarının başarıyla uygulanmasıyla şimdilerde daha iyi duruma gelmiştir. Geçici batın kapama işlemi yapılmasına karar verilen hastalarda daha başlangıçta bu hastaların batınlarının ne zaman ve nasıl kapatılabileceği de düşünülmeye başlanmalıdır. Çünkü kapama süresi uzadıkça komplikasyon ortaya çıkma ihtimali de artar. Bu komplikasyonlar; fistül gelişimi, enfeksiyon, kanama, bağırsak fonksiyonunun kaybedilmesi, merkezi vücut ısısının düşmesi, kontrolsüz sıvı kaybı, batın hacminin kaybı, batın duvarına organların yapışması ve dev hernilerin oluşmasıdır.

Anahtar Kelimeler: Hasar kontrol cerrahisi, açık batın yönetimi, ölüm triadı


Damage Control Surgery and Management of Open Abdomen

Huseyin Sinan, Mustafa Tahir Özer
Health Sciences University, Gulhane Medical Faculty, Training and Research Hospital

This article is about on damage control surgery and management of open abdomen. Hypothermia, metabolic asidosis and coagulopathy are known as trauma lethal triad. Damage control surgery is three phase procedure. First phase; control of bleeding and contamination. Second phase; correction of shock, hypothermia, metabolic asidosis and coagulopathy. Third phase; performing definitive surgery.
Open abdomen management is important for patients with damage control surgery. If closing of abdomen take long time, potential complications can be faced. Such as fistula, infection, bleeding, loss of bowel function, decrease of central body temperature, uncontrolled fluid loss, adhesion of organs to the abdominal wall and creating giant hernias.

Keywords: damage control surgery, management of open abdomen, lethal triad


Huseyin Sinan, Mustafa Tahir Özer. Damage Control Surgery and Management of Open Abdomen. YMJ. 2017; 33(1): 52-58

Sorumlu Yazar: Huseyin Sinan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar