YMJ. 2017; 33(4): 188-193 | DOI: 10.5222/otd.2017.1097  

Varus Gonartrozunda Medial Açık Kama Osteotomisi Tedavileri ve Uzun Dönem Sonuçları

Ömer Özel1, Müjdat Adaş2
1Başkent Üniversitesi Tıp fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
2S.B. Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Bölümü, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı varus gonartrozu’nun tedavisinde Puddu plak kullanılarak yapılan medial açık kama osteotomilerinin endikasyonları tekniği ve geç dönem sonuçları açısından değerlendirilmesi ve literatür ile kıyaslanmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu amaç doğrultusunda 2001 ve 2004 yılları arasında hastanemize diz ağrısı sebebiyle başvuran ve ameliyat edilen 27 hastanın 33 dizi değerlendirildi. Bu çalışmada hastaların 3’ü erkek 24’ü kadın idi. Hastaların şu anki yaş ortalamaları 59.54, vücut kitle indeksleri ortalama 30.58 idi.
BULGULAR: Hastaların ortalama takip süresi 6.7 yıldır. Preoperatif Lysholm skorları ortalama 52.6 idi. Preoperatif femur tibia arası mekanik aks ortalamaları ise 8.30 varus da bulundu. 2009 yılı takiplerinde Lysholm skorları ortalama 70.2 ve femur tibia arası mekanik aks ölçümleri ortalama 1,78 derece varus da ölçülmüştür. Hastaların preop ve son kontrollerindeki lysholm skoru ve femur tibia arası mekanik aks karşılaştırılması, istatiksel olarak anlamlı miktarda düzelme lehine bulunmuştur (p<0.01). Vücut kitle indeksi’nin Lysholm skorlaması ve femur tibia arası mekanik aks arasında anlamlı ilişkisi bulunamamıştır (p>0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak medial osteokompartmantal artrozu olan uygun endikasyondaki hastalarda Puddu plak ile yapılan yüksek tibial osteotomi uygulaması kolay, semptomları ve patolojinin ilerleyişini azaltmayı amaçlayan bir tedavi metodudur.

Anahtar Kelimeler: Puddu plak, medial gonartroz, medial açık kama osteotomisi.


Medial Open Wedge Osteotomy Treatments in Varus Gonarthrosis and Long Term Results

Ömer Özel1, Müjdat Adaş2
1Department of Orthopedic Surgery, Baskent University, Istanbul, Turkey
2Department of Orthopedics And Traumatology, Okmeydanı Training And Research Hospital, İstanbul

INTRODUCTION: The purpose of this study is to evaluate the medial open wedge osteotomy technique, indications for varus gonarthrosis and compare the results with literature.
METHODS: For this purpose 27 patient’s who administered to our clinic between years 2001 and 2004 with knee pain, 33 knee were evaluated. Three men and 24 women patients are evaluated for this study. Patients mean age was 59,54 years, mean body mass index was 30,58.
RESULTS: The mean follow-up period was 6.7 years. Preoperatively mean Lysholm score was 52,6. Preoperatively the angle between the mechanical axis of femur and tibia is 8,30 degrees at varus. The average follow-up lysholm scores at year 2009 was 70.2 and the mean angle between femur and tibia femoral mechanical axis was 1.78 degrees at varus. İt is founded statistically significant that there is a meaningfull improvement at the lysholm score and the angle between mechanical axis of femur and tibia between preoperative and final evaluations (p<0.01). No significant statistically relation founded between the body mass index and lysholm score and the angle between mechanical axis of femur and tibia (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result, for the appropriate patients who has medial osteocompartmental arthrosis, the high tibial osteotomy with Puddu plate application is an easy procedure that aim to reduce symptoms and the progression of pathology.

Keywords: Puddu plate, medial gonarthrosis, medial open wedge osteotomy.


Ömer Özel, Müjdat Adaş. Medial Open Wedge Osteotomy Treatments in Varus Gonarthrosis and Long Term Results. YMJ. 2017; 33(4): 188-193

Sorumlu Yazar: Ömer Özel, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar