Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2011; 27(1): 5-11

Doğum Analjezisi

Döndü Genç Moralar, Ülkü Aygen Türkmen, Aysel Altan
S.b. Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Kliniği

Doğum, birçok annenin yaşamında yaşadığı en güzel, ancak en ağrılı deneyimdir. Doğum ve çıkımda devam eden ağrı ve onun yarattığı stres, anne ve fetüs üzerinde meydana getireceği zararlı etkiler nedeni ile etkin bir şekilde giderilmelidir. Günümüzde gelişen analjezi teknikleri ile doğum ağrısı güvenli ve etkili bir şekilde ortadan kaldırılmakla birlikte, maternal mortalite ve morbidite azalmakta ve fetüs üzerine de yararlı etkileri olmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Analjezi, doğum, obstetrik


Obstetric Analgesia

Döndü Genç Moralar, Ülkü Aygen Türkmen, Aysel Altan
S.b. Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Kliniği

Birth is the most beautiful but at the same time the most painful experience encountered by most mothers in their lives. Continuous labor pain during birth its outcome, and the stress it creates should be resolved because of the hazardous effect it might have on mother and fetus. Labor pain may be suppressed safely and effectively with analgesic techniques developed nowadays and maternal mortality and morbidity decrease as well which have advantageous effects on fetus.”

Keywords: Analgesia, labor, obstetric


Döndü Genç Moralar, Ülkü Aygen Türkmen, Aysel Altan. Obstetric Analgesia. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2011; 27(1): 5-11

Sorumlu Yazar: Döndü Genç Moralar


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar