. 2012; 28(2): 135-147 | DOI: 10.5222/otd.supp2.2012.135  

Deprem; Travma, Ezilme (Crush) Sendromu ve Kardiyopulmoner Resüsitasyon

Namigar Turgut1, Gökhan Adaş1, Adem Akçakaya2, Tarkan Mıngır1, Cem Topuz1, Asime Ay1
1S.B. Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi, İstanbul
2Bezm-i Alem Üniversitesi, Vakıf Gureba Hastanesi, İstanbul

Crush sendromu, travmanın yol açtığı rabdomiyoliz sonucunda ortaya çıkan, medikal / cerrahi pek çok komplikasyona zemin hazırlayan ve depremlerde direkt travmalardan sonra ikinci sırada ölüme yol açan sistemik bir tablodur. Depremlerden sonra hafif veya ağır kas travması bulunan tüm felaketzedelerde ezilme sendromu ve akut böbrek yetersizliği gelişmesi riski vardır. Bu tip travmaları bulunan hastalar hızlı bir biçimde çevre hastanelerin yoğun bakımlarına transfer edilmeli ve multidisipliner bir şekilde yoğun bakım şartlarında izlenmelidir. Bu akut periyotta ambulans servislerinin, itfaiye organizasyonunun, tıbbi afet birimlerinin, hastanelerdeki afet birimlerinin koordinasyonu gereklidir, çünki, klinik izlemin yakından yapılması hayati önem taşır. Klinik bulgu ve komplikasyonların hızla dökümante edilerek koordinasyon merkezine bildirilmesi lojistik planlamanın yapılması açısından da önemli yararlar sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Crush sendromu, Deprem, Renal Yetmezlik


Earthquake; Trauma, Crush Syndrome and Cardiopulmonary Resuscitation

Namigar Turgut1, Gökhan Adaş1, Adem Akçakaya2, Tarkan Mıngır1, Cem Topuz1, Asime Ay1
1S.B., Okmeydanı Training And Research Hospital, Istanbul
2Bezm-I Alem University, Emily Hospital Foundation, Istanbul

Crush syndrome, caused by rhabdomyolysis resulting from trauma, is a systemic condition which is predisposing to many medical / surgical complications and is the second cause of death after direct trauma in earthquakes. All the victims, suffering mild or severe muscle injury after earthquakes, are at risk of crush syndrome and acute renal failure. Patients with this type of trauma should be immediately transferred to intensive cares of nearby hospitals and monitored with a multidisciplinary approach in intensive care. During this acute period; coordination of ambulance services, fire fighting organizations, disaster medical units, hospital disaster units is required, since close clinical follow-up is vital. Documentation and reporting of clinical findings and complications to the coordination center immediately will provide significant benefits in terms of logistic planning.

Keywords: Crush Syndrome, Earthquake, Renal Failure


Namigar Turgut, Gökhan Adaş, Adem Akçakaya, Tarkan Mıngır, Cem Topuz, Asime Ay. Earthquake; Trauma, Crush Syndrome and Cardiopulmonary Resuscitation. . 2012; 28(2): 135-147

Sorumlu Yazar: Namigar Turgut, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar