Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2017; 33(1): 33-36 | DOI: 10.5222/otd.2017.1084  

PA Akciğer radyografide pulmoner nodüllerin saptanma oranı ve görünürlüğünü etkileyebilecek faktörlerin değerlendirilmesi.

Yüksel Demir1, Deniz Özel1, Betül Duran Özel2
1Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji bölümü İstanbul Türkiye
2Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji bölümü İstanbul Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Retrospektif çalışmamızda bir akciğer radyogramında nodülün ne sıklıkta yakalanabildiğini ve bu oranı etkileyebilecek faktörleri araştırmak istedik.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamıza Görüntü arşivleme ve iletişim sisteminde toraks bilgisayarlı tomografide akciğer nodülü saptanan ve sistemde bu bilgisayarlı tomografi incelemeden 10 gün önce ve sonrasında raporlanmış Posterior Anterior akciğer radyogramı bulunan 67 olgu ve toplam 103 nodül dahil edildi. Nodüllerin görülebilirliğinin değerlendirilmesinde altın standart olarak toraks BT kullanıldı.
BULGULAR: Toplam 67 hastanın 21 i kadın 46 sı erkek idi. Posterior Anterior akciğer grafide görünen pulmoner nodül sayısı 71 (% 68.9), görülemeyen 32 (% 31.1) olarak hesaplandı. Nodülün boyutu ve kalsifiye olup olmaması saptanabilirliği etkilerken, hastanın cinsiyeti ve nodülün yerleşim yerinin buna katkısı olmadığı görüldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Süper-pozisyonlar ve silüet etkisi ekarte edilse bile yaklaşık % 31 gibi önemli bir oranda nodül akciğer radyogramlarında görülemeyecektir. Biz radyologlar adına yapılması gereken her ne koşulda olursa olsun hata oranını minimuma indirmek adına hızlı raporlamadan kaçınmamızdır.

Anahtar Kelimeler: Akciğer radyografisi, pulmoner nodül, saptanma oranı


Evaluation of detection rate of pulmonary nodules and the reasons may affect their visibility on chest radiograms

Yüksel Demir1, Deniz Özel1, Betül Duran Özel2
1Okmeydanı Training and Research Hospital Radiology department Istanbul Turkey
2Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Radiology department Istanbul Turkey

INTRODUCTION: We evaluated the frequency of nodule detection with a chest radiograph and the factors may affect this ratio in our retrospective study.
METHODS: Sixty-seven patients and a total of 103 pulmonary nodules detected in chest Computerized Tomography exists at Picture Archiving and Communication; which had Posterior Anterior radiograms 10 days before or after the Computerized Tomgraphy examination; were included in this study. Thorax CT was used as gold standard technique to evaluate visibility of pulmonary nodules.
RESULTS: Twenty-one female and 46 males were total of 67 patients. The number of the detectable nodules was 71 (68.9 %) and undetectable nodules was 32 (31.1 %) respectively. The dimension of nodules and being calcified of nodule were affected to the detection rate, but gender of patient and the placement of nodule were not.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In spite of super-position and silhouette effect is ruled out, a significant rate of nodules, still can not be seen on chest radiography like 31 %. Regardless of whatever condition exists, radiologists must avoid writing quick reports, in order to minimize the error rate.

Keywords: Chest radiogram, pulmonary nodule, detection rate


Yüksel Demir, Deniz Özel, Betül Duran Özel. Evaluation of detection rate of pulmonary nodules and the reasons may affect their visibility on chest radiograms. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2017; 33(1): 33-36

Sorumlu Yazar: Deniz Özel, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar