TJO. 2016; 32(3): 130-133 | DOI: 10.5222/otd.2016.1054  

Birinci ve ikinci trimester prenatal tarama test sonuçlarının karşılaştırılması

Turgut Aydın1, Hüseyin Aksoy2, Erhan Aktürk3, Ülkü Aksoy4, Leyla Öz5
1Kayseri Acıbadem Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği, Kayseri
2Kayseri Asker Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Kayseri
3Adana Asker Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Adana
4Kayseri Memorial Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Kayseri
5Kayseri Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Biyokimya Kliniği, Kayseri

GİRİŞ ve AMAÇ: Fetal anöploidileri saptamak için prenatal tarama testleri geliştirilmiştir. Birinci ve ikinci trimesterde uygulanan bu testler ve kombinasyonları Down sendromu için farklı saptama oranlarına sahiptir. Bu çalışmanın amacı, aynı gebelikte bağımsız olarak kullanılmış olan birinci ve ikinci trimester tarama test sonuçlarını karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Aynı gebelikte bağımsız olarak birinci ve ikinci trimester tarama testleri uygulanan toplam 1136 gebenin dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaşları, gestasyonel haftaları, birinci trimester CRL ve NT ölçümleri ile birinci ve ikinci trimester trizomi risk skorları kaydedildi. Toplanan veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programı ile analiz edildi.
BULGULAR: Gebelerin yaş ortalaması 26.6±5.8 olarak hesaplandı. Birinci trimester testlerin %0.7’sinde (n: 8) ve ikinci trimester testlerin ise %6.8’inde (n: 77) trizomi 21 için yüksek risk tespit edildi. Aynı gebelikteki trizomi 21 risk skorları açısından birinci trimester ve ikinci trimester sonuçları karşılaştırıldığında; riskin aynı kaldığı, azaldığı ve arttığı vaka sayıları sırasıyla 55 (4.8%), 468 (41.2%) ve 613 (54.4%) olarak hesaplandı. Riskin arttığı veya azaldığı vakaların 11% (n: 125)’i 35 yaş üzerindeyken bu oran fark olmayanlarda sadece 0.1% (n: 1) idi.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda birinci trimesterde trizomi 21 için düşük riske sahip (<1\250) olarak saptanan 1128 hastanın 76’sı (6.7%) ikinci trimester testinde yüksek riske sahip (>1\250) olduğu bulundu. Testleri bağımsız olarak yorumlamak yanlış pozitif sonuçlara sebep olacaktır. Bu sonuçlarla birinci ve ikinci trimester test sonuçlarının entegre olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Birinci trimester tarama, ikinci trimester tarama, prenatal tarama


Comparison of first and second trimester prenatal screening results

Turgut Aydın1, Hüseyin Aksoy2, Erhan Aktürk3, Ülkü Aksoy4, Leyla Öz5
1Department of Obstetrics and Gynecology, Kayseri Acibadem Hospital, Kayser, Turkey
2Department of Obstetrics and Gynecology, Kayseri Military Hospital, Kayseri, Turkey
3Department of Obstetrics and Gynecology, Adana Military Hospital, Adana, Turkey
4Department of Obstetrics and Gynecology, Kayseri Memorial Hospital, Kayseri, Turkey
5Department of Biochemistry, Kayseri Education and Research Hospital of Medicine, Kayseri, Turkey

INTRODUCTION: Prenatal screening tests have been developed to detect fetal aneuploidies. These tests which applied in first and second trimester and these tests’s combinations have different rates for detection rate for Down’s syndrome. The aim of this study was to compare the results of first and second trimester screening tests which were conducted independently in the same pregnancies.
METHODS: The files of 1136 pregnant women having first and second screening tests independently were examined retrospectively. Patient’s ages, gestational weeks, first trimester CRL ve NT measurements were registered with their first and second trimester trisomy risk scores. Collected data were analysed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences).
RESULTS: Mean age of the pregnant women were calculated as 26.6±5.8. %0.7 (n: 8) of first trimester tests and %6.8 (77) of second trimester tests were reported as having high risk for trisomy 21. When the first and second trimester screening results in the same pregnancies were compared in terms of trisomy 21 risk scores; case numbers in terms of equal, decreased and increased risk were calculated as 55 (4.8%), 468 (41.2%) ve 613 (54.4%), respectively. While 11% (n: 125) of those having decreased and increased risk were above 35 years old, this rate was just %0.1 (n: 1) in those having no difference.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In our study, 76 of 1128 patients detected as having low risk (<1\250) for trisomy 21 at the first trimester were encountered as having high risk (>1\250) at the second trimester test. Interpreting the tests independently will cause false positive results because of this we think that it is necessary to evaluate first and second trimester test results as entegrated.

Keywords: First trimester screening, second trimester screening, prenatal screening


Turgut Aydın, Hüseyin Aksoy, Erhan Aktürk, Ülkü Aksoy, Leyla Öz. Comparison of first and second trimester prenatal screening results. TJO. 2016; 32(3): 130-133

Sorumlu Yazar: Hüseyin Aksoy, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar