YMJ. 2020; 36(2): 150-155

Mesanenin sarkomatoid karsinomu: olgu sunumu ve literatür derlemesi

Özgecan Gündoğar1, Sibel Bektaş2, Arif Özkan3
1Bahçelievler Devlet Hastanesi, Tıbbi Patoloji
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Taksim Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıbbi Patoloji
3Koç Üniversitesi Hastanesi, Üroloji Anabilim Dalı

Giriş: Mesanenin sarkomatoid karsinomu morfolojik ve immünhistokimyasal olarak epitelyal ve mezenkimal diferansiyasyonun belirlendiği bifazik malign nadir bir tümördür. Tüm mesane tümörlerinin % 0,3’ünü oluşturur. Üroteliyal karsinoma nazaran çok daha agresif bir klinik gidiş gösteren bu tümörün klinik, histopatolojik ve immünhistokimyasal bulgularını literatür bilgileri eşliğinde sunduk.
Olgu: Yetmiş beş yaşındaki erkek hasta, hastanemiz üroloji polikliniğine hematüri şikayetiyle başvurdu. Yapılan abdominal ultrasonografisinde mesaneyi dolduran 6,5x5,8 cm boyutlarında kitle saptandı. Magnetik rezonans incelemesinde mesanede sağ posterolateral duvardan sola uzanan 9x5 cm ölçülerinde kitle ve sol atrofik böbrek belirlenmesi üzerine, hastaya sistoprostatektomi, sol nefrektomi ve lenf nodu diseksiyonu uygulandı. Mesanenin makroskopik incelemesinde mesane tabanı, sağ-sol yan duvar, ön-arka duvar ve trigonu tutan 7,5x6,1x1,8 cm ölçülerinde ülserovejetan tümöral kitle görüldü. Tümörün histopatolojik incelemesinde yüksek dereceli invaziv ürotelyal karsinom alanı yanı sıra birbirinden keskin sınırla ayrılan geniş eozinofilik stoplazmalı, veziküler nükleuslu, belirgin nükleollü yer yer spindle şekilli, yer yer ise multinükleer bizaar dev hücre görünümünde mezenkimal diferansiasyon alanları izlendi. Mezenkimal diferansiasyon gösteren bu hücrelerde vimentin ve pansitokeratin ile yaygın reaksiyon belirlendi. Bu bulgular ışığında olguya “sarkomatoid karsinom” tanısı konuldu. Prostat ile sağ ve sol pelvik lenf nodlarında tümör metastazı belirlendi.
Sonuç: Mesanenin sarkomatoid karsinomunun görülme yaşı ve klinik bulguları konvansiyonel ürotelyal karsinoma benzese de prognozu çok daha kötüdür. Olgumuz operasyondan sonra 2,5 ay süre yaşamıştır. Moleküler genetik çalışmalar bu tümörün mezenkimal komponentinin üroteliyal karsinomun dediferansiyasyonu yolağı ile geliştiğini desteklemektedir. Agresif gidişli bu tümör tipinin akılda tutulması doğru tedavi yaklaşımı açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Mesane, epiteliyal, mezenkimal, malign


Sarcomatoid carcinoma of the urinary bladder: a case report and review of the literatüre

Özgecan Gündoğar1, Sibel Bektaş2, Arif Özkan3
1Bahçelievler Devlet Hastanesi, Tıbbi Patoloji
2University of Health Sciences, GOP Taksim Research & Education Hospital, Pathology Department
3Koç Üniversitesi Hastanesi, Üroloji Anabilim Dalı

Objective: Sarcomatoid variant of urothelial carcinoma of the urinary bladder is a rare malignant neoplasm, which is defined with biphasic neoplasm with both an epithelial and a mesenchymal component by histopathological and immunhistochemistry. It is composed of % 0,3 off all bladder carcinomas. The aim of this study was to present the histopathological and immunhistochemical findings of sarcomatoid carcinoma of the urinary bladder case and the literatüre review.
Case: A 75-year-old man was presented to our hospital with hematuria. 6,5x5,8 cm tumor was presented in urinary bladder at USG. Magnetic resonance imaging demonstrated a large irregular-shaped 9x5 cm tumor involving right posterolateral wall of the urinary bladder and atrophic kidney. The patient underwent cystoprostatectomy, left nephrectomy and lymph node dissection. Macroscopically, 7,5x6,1x1,8 cm ulserovejetan tumor mass infiltrating the bladder base, right-left side wall, anterior-posterior wall and trigon was seen. Microscopically, this tumor was composed of high grade urotelial carcinoma and mesenchymal differentiation areas with a wide eosinophilic cytoplasm, vesicular nucleus, distinct nucleolus and spindle-shaped areas. Immunohistochemically, mesenchymal differentiation areas was stained prominently with vimentin, keratin. The case was diagnosed as sarcomatoid carcinoma. Tumor metastasis was detected in the prostate and in bilateral pelvic lymph nodes.
Conclusion: Although the clinical findings and the age of sight of sarcomatoid urotelial carcinoma is similiar with convansional urotelial carcinoma, it has a worse prognosis. The presented case died 2.5 months after surgery. Sarcomatoid carcinoma seems to represent the final common pathway of urothelial carcinoma dedifferentiation. Keeping this aggressive tumor type in mind is important for correct treatment approach

Keywords: Urinary bladder, epithelial, mesenchymal, malignant


Özgecan Gündoğar, Sibel Bektaş, Arif Özkan. Sarcomatoid carcinoma of the urinary bladder: a case report and review of the literatüre. YMJ. 2020; 36(2): 150-155

Sorumlu Yazar: Özgecan Gündoğar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar