Anatol J Med . 2015; 31(1): 13-17 | DOI: 10.5222/otd.2015.013  

Çeşitli Klinik Örneklerden İzole Edilen Kandida Türlerinin Dağılımı ve Antifungal Duyarlılıkları

Hakan Temiz1, Sevim Temiz2, Şafak Kaya3
1S. B. Diyarbakır Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Diyarbakır
2S. B Diyarbakır Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Kliniği, Diyarbakır
3S. B Diyarbakır Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği, Diyarbakır

AMAÇ: Bu çalışmada; S.B. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen farklı örneklerin kültürlerinden soyutlanan kandida suşlarının tür düzeyinde tiplendirilmesi ve pratik uygulamada sıklıkla kullanılan antifungal ilaçlara duyarlılık durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEMLER: Bu çalışmada; Ocak 2012 ve Aralık 2012 tarihleri arasında S.B. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen hasta örnek¬lerinden, maya mantarı soyutlanan toplam 69 klinik örnek incelemeye alındı. Çalışmaya alınan örneklerden soyutlanan kandida türlerine germ tüp testi uygulanmış ve Mısır Unu-Tween 80 Agar besiyerindeki mikroskopik görünümü ince-lenmiştir. Ayrıca; VITEC 2 Compact (Biomerieux, France) sistemi ile identifikasyon kartları ve antifungal duyarlılık kartları kulla¬nılarak; tür düzeyinde tanımlama ve Amfoterisin B, Flusitozin, Flukonazol ve Vorikonazol’e karşı duyarlılık durumları araştırılmıştır.
BULGULAR: Bu çalışmada; 37’si yara, 23’ü idrar, 5’i kan ve 4’ü balgam olmak üzere toplam 69 klinik örnekte maya mantarı izole edildi. Elde edi¬len bu izolatların; 49’u C.albicans (% 71.0), 6’sı C.tropicalis (% 8.7), 6’sı C.glabrata (% 8.7), 5’i C.parapisilosis (% 7.3), 2’si C.dubliniensis (% 2.9) ve 1’i C.guilliermondii (% 1.4) olarak tanımlandı. Antifungal duyarlılık testlerinde; flusitozine izolatların hiçbirinde direnç saptan¬mamıştır. İki C.albicans izolatında (% 4), bir C. glabrata (% 5) ve bir C.tropicalis (% 5) izolatında flukona¬zole direnç saptan¬mıştır. İki C. glabrata (% 10) ve bir C.parapisilosis (% 5) izolatında vorikona¬zole direnç saptan¬mıştır. Ayrıca; iki C. glabrata (% 10), bir C.parapisilosis (% 5) ve bir C.dubliniensis (% 5) izolatında amfoterisin B’ye direnç saptanmıştır.
SONUÇ: Sonuç olarak, kandida enfeksiyonları için risk teşkil eden hasta populasyonunun sürekli artmasına paralel olarak, türlerin tanımlanması için epidemiyolojik çalışmaların ve yeni antifungal ajanları da içeren antifungal duyarlılık testlerinin yapılması gerekliliği kanaatine varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: klinik izolat, kandida, antifungal duyarlılık


Distribution and Antifungal Susceptibilities of Candida Species Isolated from Different Clinical Specimens

Hakan Temiz1, Sevim Temiz2, Şafak Kaya3
1Mo H Diyarbakır Training And Research Hospital, Microbiology Laboratory, Diyarbakır
2Mo H Diyarbakır Training And Research Hospital, Anesthesiology And Reanimation Clinic, Diyarbakır
3Mo H Diyarbakır Training And Research Hospital, Infectious Diseases Clinic, Diyarbakır

OBJECTIVE: In this study; we aimed to determine the iden¬tification of yeasts from the samples of the patients that come from different clinics and also we aimed to perform the antifungal susceptibility testing of yeasts.
METHODS: Antifungal susceptibility test re¬sults of yeasts that isolated from 69 samples of the patients that come from different clinics to our microbiology labora¬tory during the period January 2012 and December 2012 were evaluated. The yeasts identified by germ tube test, cornmeal tween 80 and VITEC 2 Compact (Biomerieux, France) yeast identification system. The antifungal susceptibility tests were performed for amphotericin B, flucytosine, fluco¬nazole and voriconazole by using VITEC 2 Compact system.
RESULTS: In this study; % 71 of the yeasts were determined as C.albicans which was the most common yeast fol¬lowed by; C.tropicalis (% 8.7), C.glabrata (% 8.7), C.parapsilosis (% 7.3), C.dubliniensis (% 2.9), and C.guilliermondi (% 1.4). According to the results of antifungal susceptibility tests; no resistance was detect¬ed against flucytosine. Resistance for voriconazole was detected in 2 C.glabrata isolates (% 10) and 1 C. parapsilosis isolate (% 5).The resistance for fluconazole was detected in 2 C.albicans isolates (% 4),1 C.glabrata isolate (% 5) and 1 C.tropicalis isolate (% 5). In addition, 2 C.glabrata (% 10), 1 C.parapisilosis (% 5) and 1 C.dubliniensis (% 5) isolates detected resistant to amphotericin B.
CONCLUSION: In conclusion; risk for candida infections is in increasing trend parallel with continuous increase in the patient population. Therefore; we concluded that, epidemiological studies for the identification of candida species and antifungal susceptibility testing of new antifungal agents must be done.

Keywords: clinical isolate, candida, antifungal susceptibility


Hakan Temiz, Sevim Temiz, Şafak Kaya. Distribution and Antifungal Susceptibilities of Candida Species Isolated from Different Clinical Specimens. Anatol J Med . 2015; 31(1): 13-17

Sorumlu Yazar: Hakan Temiz, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar