TJO. 2013; 29(2): 94-98 | DOI: 10.5222/otd.supp2.2013.094  

Geriatrik Hastalarda Onkolojik Yaklaşım

Ömür Alan, Özge Gürsel, Mustafa Ünsal, Süleyman Altın, Sevil Kılçıksız
Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Bölümü

Kanser sıklığı yaşla birlikte artar. Tüm kanser vakalarının %60'ı ve kanserden ölümlerin %70'i altmışbeş yaş ve üzerinde meydana gelir. Onkologlar güvenilir ve etkili bir kanser tedavisi yapmak için, yaşlı hastaların fizyolojik ve fonksiyonel kapasitelerini saptamada çok becerikli olmalıdırlar. Yaşlı hastalar, kanserle birlikte yaşlılığın getirdiği sorunlarla mücadele etmektedirler. Yaşla birlikte fizyopatolojilerde değişmektedir. Bu nedenle hastaya yaklaşım farklı olmalıdır. Genel olarak yaşlı hastaların agresif tedavileri tolere edemeyecekleri düşünülür, ancak yaştan daha çok fizyolojik durumları ve tedaviye kişisel yanıtları önemlidir. Yaşlı hastalarda,kanser sıklığı fazla olduğu halde, tarama ve erken tanı çalışmalarına yeterince önem verilmemektedir.Kanser çalışmalarında bir çok hasta fizyolojik durumları uygun olsa da çalışmalara alınmamaktadır.Kanser hastalarının %60'ını oluşturan bu hasta grubu daha fazla çalışmalarda yer almalıdır.

Anahtar Kelimeler: geriatrik hastalar.onkoloji


Oncologic Approach in Geriatric Patients

Ömür Alan, Özge Gürsel, Mustafa Ünsal, Süleyman Altın, Sevil Kılçıksız
Okmeydani Education And Research Hospital Oncology Department

Cancer incidence increases with age.%60 of all cancers and %70 of cancer-related deaths occur in persons age 65 and older.Oncologists need to adept at assesing physiologic and fuctional capacity in older to provide safe and efficacious cancer treatment.Old patients struggle with cancer and problems caused from their old age.With age physiopathology changes, so approach to the patient must be different.Usually old patients are thought to be not tolerating agressive therapies,but their phsiologic status and their individual response is important.In old patients cancer incidence is high, but clinicians don't appreciate early diagnose and scannnig programs.Altough many patients" physiologic status are available, they don't gather clinical studies.This group forms % 60 of cancer patients and must enter to the clinical studies more.

Keywords: geriatric patients.oncology


Ömür Alan, Özge Gürsel, Mustafa Ünsal, Süleyman Altın, Sevil Kılçıksız. Oncologic Approach in Geriatric Patients. TJO. 2013; 29(2): 94-98

Sorumlu Yazar: Ömür Alan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar