TJO. 2015; 31(1): 63-71 | DOI: 10.5222/otd.2015.063  

Diyabetik Ayak Hastalığına Güncel Yaklaşımlar

Semih Ayanoğlu
Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği Uzmanı

Amaç: Günümüzde Türkiye’de ve dünyada artan yaşlı nüfusu ile birlikte görülme sıklığı artan diyabet ve buna bağlı uzun dönemde ortaya çıkan bir komplikasyon olan diyabetik ayak yaralarına yaklaşımın güncel literatür eşliğinde değerlendirilmesidir.
Çalışma Planı: Diyabetik ayak kompleks medikal bir patolojiyi tanımlar. Üç önemli faktör tedavinin planlanmasında ve başarısında rol alır. Bunlar nöropati, iskemi ve infeksiyondur. Bu üç faktörün oluşturduğu tabloda tipik diyabetik nekrozlar görülmektedir. Bu süreç bazen çok hızlı ve agresif seyrederek ekstremitenin kaybıyla sonlanabilmektedir. Sürecin yakından ve multidisipliner yaklaşımlar ile kontrol edilmesi, erken ve güçlü müdahalelerle ampütasyon ile sonuçlanan klinik süreçler kontrol edilebilmektedir. Dünya genelinde diyabete bağlı her yirmi saniyede bir ampütasyon yapılması da sorunun büyük küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu göstermektedir. Bu derlemede diyabetik ayak yaralarına zemin oluşturan alt ekstremite ve ayağın yapısal ve şekil bozukluklarının, dolaşım sorunlarının ve nörolojik değişimlerinin önceden tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasında izlenen yaklaşımlar ve bu anlamda uygun ayakkabı ve yardımcı gereçlerin kullanılma prensipleri incelenmiştir.
Sonuç: Modern diyabetik ayak yaklaşımında dört temel basamak vardır. Tüm basamakların kendi içinde dinamikleri ve tedavi algoritmaları vardır. Bu basamaklar; fizik muayene ve değerlendirme, sınıflamalar, hastalığın dönemsel değişimleri ve en son girişimsel yaklaşımları içerir. Amacımız her zaman ekstremiteyi korumaktır.

Anahtar Kelimeler: diyabet, diyabetik ayak, ayak ülseri, ampütasyon, yara


Recent Approaches to Diabetic Foot Disease

Semih Ayanoğlu
Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği Uzmanı

Objective: To review the approaches with reference to recent literatures to diabetic foot ulceration, which is a long-term complication of diabetes, that increases by incidence in Turkey and all through the globe with the aging population.
Background: Diabetic foot defines a complex medical pathology. Three important factors play role in the planning and success of treatment, which are neuropathy, ischemia and infection. In the cases complicated by these three factors, diabetic necrosis could be observed. This process could end up with the loss extremity as a result of rapid and aggressive involvement. The control of the process in detail and with strong multidisciplinary approaches in early phases could manage the clinical outcomes, which lead to amputations. The fact that there happens an amputation related with diabetes in every 20 minutes all around the world, shows that diabetic foot is a big global health problem. In this review the structural and anatomical deformities at the lower extremity leading to diabetic foot ulcerations, the approaches to the diagnosis and prevention of circulatory problems and neurological changes and the principles in using appropriate footwear and orthoses have been evaluated.
Conclusion: There are four main steps in modern diabetic foot approach. Each step has its own dynamics and treatment algorithms. These steps include physical examination and evaluation, classification, the periodical changes of the disease and recent invasive approaches. The aim is always to protect the extremity.

Keywords: diabetes, diabetic foot, foot ulceration, amputation and wound


Semih Ayanoğlu. Recent Approaches to Diabetic Foot Disease. TJO. 2015; 31(1): 63-71

Sorumlu Yazar: Semih Ayanoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar