TJO. 2019; 35(4): 224-228

Venöz Tromboemboli ve Profilaksisi Farkındalığı; Anket Çalışması

Nagihan Duran Yakar, Tarkan Mıngır, Nuri Yakar, Cansu Kılınç Berktaş, Namigar Turgut
T.C Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Venöz tromboemboli (VTE), hastanede yatmakta olan hastalar arasında, önlenebilir ölüm nedenlerinin başında yer almakta ve cerrahinin de uzun yıllardır bilinen risklerinden birini oluşturmaktadır. Bugün bu hastalık ile ilgili sağlık çalışanları arasında bile durumu, riskleri, belirtileri ve koruyucu uygulamaları hakkında çok az farkındalık olduğu düşünülmektedir.
Bu anket çalışmasında, anestezi ve reanimasyon, cerrahi branş doktorlarının VTE farkındalık düzeyi, uygulamakta oldukları proflaksi protokolleri hakkında bilgi edinmek yoluyla, uygulanan VTE anketinin sonuçlarının sunulması ve verilerin tartışılması amaçlanmıştır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastanemiz yerel Etik Kurul izni ile 7 sorudan oluşan Anket formu basılı formatı, anestezi ve reanimasyon ve cerrahi branşlarda ( genel cerrahi, plastik cerrahi, kulak burun boğaz, üroloji, ortopedi, beyin cerrahisi ) uygulandı. İstatistiksel analizde veriler % değer olarak verildi.
BULGULAR: Katılımcıların (n=123) %67 erkek, %33 kadın, yaş (25-54) ortalama 36,6 idi. Çalışma sonucunda, katılımcıların %84’ü VTE’nin ciddi mortalite nedeni olduğunu, %89,1‘i kliniklerinde risk faktörlerinin sorgulandığını, %10,9’u risk faktörü sorgulaması yapmadıklarını, %79’u risk faktörleri sorgulamasında skorlama sistemi kullanmadığını belirtmiştir. %85’inin operasyondan önce VTE profilaksisi uygulamaya başladığı, bu hekimlerin %76,9 ‘unun tercihinin farmakolojik ve mekanik profilaksiyi beraber planladığı görülmektedir. İkinci sıklıkla tek başına mekanik proflaksi uygulamaktadırlar (%14,6), %7,3’ü sadece farmakolojik profilaksi uyguladığını, %1,2’si ise hiçbir proflaksi yöntemini uygulamadıklarını belirtmişlerdir.
Uygulanan profilaksi açısından katılımcıların %70,7’si farmakolojik yöntemler arasında düşük molekül ağırlıklı heparin, %8’i ise unfraksiyone heparin, %7’si asetilsalisilik asit kullanmaktadır.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu araştırmadan elde edilen verilere dayanarak, ulusal bir risk değerlendirmesi ve tromboprofilaksi politikasına ihtiyaç duyulmaktadır. Uygulamada yapılacak bu değişiklik, hastanede edinilen tromboz ile ilişkili morbidite ve mortaliteyi önleme veya azaltma potansiyeline sahip olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Profilaksi, venöz tromboemboli, risk


The Awareness of Venous Thromboembolism and Its Prophylaxis: A Survey Study

Nagihan Duran Yakar, Tarkan Mıngır, Nuri Yakar, Cansu Kılınç Berktaş, Namigar Turgut
T.C.Ministry of Health, University of Health Seciences, Okmeydani Training and Research Hospital, Anesthesiology and Reanimation Clinic, Istanbul,Turkey

INTRODUCTION: The purpose of this questionnaire study is to present the obtained results of VTE questionnaire and comparison of the data with the literature by having information about awareness level of VTE in anaesthesiology and reanimation specialists and branch surgeons and prophylaxis protocols being performed by them.
METHODS: A questionnaire in printed form composing of seven questions was used for gathering information from the anaesthesiology and reanimation and branches of surgery. The data was given in percent values in statistical analysis.
RESULTS: 123 participants were included in the study. According to the study results, the participants stated that VTE is a serious reason of mortality; risk factors are questioned in their clinics; they do not use a questionnaire for risk factor and they do not use a risk factor scoring system in risk factor questioning (84%,89.1%,10.9%, 79%, respectively). 85% of the participants seemed to perform VTE prophylaxis preoperatively and 76.9% of them preferred to design both pharmacological and mechanical prophylaxis (MP) together. The second most common is that, they use MP alone (14.6%).7.3% of the participants reported that they give pharmacological prophylaxis alone and 1.2% of the participants stated that they do not plan none of the prophylaxis methods. The participants use LMWH, unfractionated heparin and, acetylsalicylic acid among pharmacological methods (70.7%,8%,7%,respectively).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Based on data obtained from this study, there is a need for a national risk assessment and thromboprophylaxis policy. Implementation of a change in practice will have the potential of preventing or reducing morbidity and mortality associated with hospital acquired thrombosis.

Keywords: Prophyaxis, venous thromboembolism, risk


Nagihan Duran Yakar, Tarkan Mıngır, Nuri Yakar, Cansu Kılınç Berktaş, Namigar Turgut. The Awareness of Venous Thromboembolism and Its Prophylaxis: A Survey Study. TJO. 2019; 35(4): 224-228

Sorumlu Yazar: Namigar Turgut, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar