J Turk Soc Obstet Gynecol. 2017; 33(3): 130-133 | DOI: 10.5222/otd.2017.1111  

Paritenin ileri anne yaşı gebeliklerinde obstetrik sonuçlara etkisi

Berna Aslan Çetin, Nadiye Köroğlu, Pınar Yalçın Bahat, Aysu Akça, Sibel Barut
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu retrospektif çalışmanın amacı çok ileri anne yaşında paritenin maternal ve perinatal sonuçlara etkisinin incelenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2015-Ocak 2016 tarihleri arasında İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan 16.294 hastanın kayıtları yaşa göre retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmaya 24 gebelik haftasının üzerindeki gebelikler dahil edilmiştir. 40 yaş üzerindeki gebelikler nullipar ve multipar alt gruplarına ayrılmıştır. Alt gruplar maternal ve perinatal sonuçlar yönünden karşılaştırılmıştır.
BULGULAR: 40 yaş üstü nullipar gebeliklerde preeklampsi, gestasyonel diyabet, postparum kanama gibi maternal komplikasyonlar ve preterm doğum, erken membran rüptürü, intrauterin gelişme geriliği, plasenta previa, dekolman plasenta ve artmış sezaryen oranı gibi perinatal komplikasyonlar 40 yaş üstü multipar gebeliklere göre daha sık saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Maternal yaşın 40’ın üzerinde olduğu gebelikler artmış olumsuz maternal ve perinatal sonuçlarla ilişkilidir ve bu riskler nullipar alt grupta daha da belirgindir.

Anahtar Kelimeler: Parite, ileri anne yaşı, obstetrik sonuçlar


Effect of parity on obstetric outcomes in advanced maternal age pregnancies

Berna Aslan Çetin, Nadiye Köroğlu, Pınar Yalçın Bahat, Aysu Akça, Sibel Barut
Department of Gynecology and Obstetrics, Kanuni Sultan Süleyman Training and Resarch Hospital, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this retrospective study was to evaluate parity’s impact on the maternal and perinatal outcomes in very advanced maternal age.
METHODS: 16.294 patients charts who gave birth between January 2015 and January 2016 in İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Research Hospital were retrospectively evaluated according to age. Pregnancies greater than 24 weeks of gestation were included. Women ≥40 years old at the time of delivery were divided into nulliparous and multiparous subgroups. Maternal and perinatal outcomes are compared between the subgroups according to the parity.
RESULTS: Nulliparous women≥40 years old at the time of delivery have more maternal complications such preeclemsia, gestational diabetes, postpartum hemorrhage, and perinatal complications such as preterm delivery, premature rupture of membranes, inutero growth retardation, plasenta previa, ablatio placenta and increased cesarean section rates than multiparous women≥40 years old.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Pregnancies of maternal age ≥40 years are associated with adverse maternal and perinatal outcomes and these risks are more evident in nulliparous subgroup.

Keywords: Parity, advanced maternal age, obstetric outcome


Berna Aslan Çetin, Nadiye Köroğlu, Pınar Yalçın Bahat, Aysu Akça, Sibel Barut. Effect of parity on obstetric outcomes in advanced maternal age pregnancies. J Turk Soc Obstet Gynecol. 2017; 33(3): 130-133

Sorumlu Yazar: Berna Aslan Çetin, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar