Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2016; 32(2): 79-82 | DOI: 10.5222/otd.2016.1044  

Tubal Reanastomoz Yapılan Olguların Gebelik Oranları

Mehmet Baki Şentürk1, Mehmet Sukru Budak2, Cihan Toğrul2, Ali Emre Tahaoğlu2, Deniz Balsak2, Sedat Akgöl3
1Zeynep Kamil Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Jinkoloji Ve Obstetrik Bölümü, İstanbul
2Diyarbakır Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Jinekoloji Bölümü, Diyarbakır
3Özel Veni Vidi Hastanesi, Kadın Doğum Kliniği, Diyarbakır

GİRİŞ ve AMAÇ: Tubal reanastomoz olan hastaların gebelik oranlarının ve bu oranlar açısından tubal reanastomoz yapan cerrah faktörünün değerlendirilmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada 01/01/2005-31/12/2013 tarihleri arasında Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi 'nde tubal reanastomoz operasyonu geçiren 59 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Çalışmamızda değerlendirilen olguların yaş ortalaması 36.66±3.94 yıl, yaşayan çocuk sayıları 4.66±1.85 ve tubal reanastomoz sonrası takip süreleri 3.31±2.08 yıldır. Olguların 28'sinde (%47.4) gebelikte başarı sağlanmıştır. Olguların 43'nün (%72.8) tubal reanastomoz nedeni yeni bir çocuk isteme iken, 9'unun (%15.2) pelvik ağrı, 5'nin (%8.4) dini inanç ve 2'nin (%3.3) yeni bir eşten çocuk istemi olduğu görülmektedir. Olguların 2'sinde (%3.4) ektopik gebelik görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Tubal reanastomoz, daha önceden tüp ligasyonu olup da çocuk istemi olan kadınlar arasında sık kullanılmaktadır. Kadınlar çeşitli nedenlerle tubal reanastomoz yaptırmak istemektedir. Bu nedenlerin başında gelişmiş toplumlarda en çok öne çıkan faktör yeni bir eşten bebek sahibi olma arzusudur.Tubal reanastomoz deneyimli merkezlerde ve mümkünse bu konuda spesifikleşmiş cerrahlar tarafından yapılmalıdır. İleri yaş hastalarda başarı düştüğünden bu hasta grubu operasyon öncesinde iyice bilgilendirilmelidir. Tubal reanastomoz operasyonu sonrası gebelik oranları açısından operasyonu yapan cerrahın bu konudaki deneyimi önemli bir faktördür. Bu operasyonlar bu alanda deneyimi olan merkezlerde yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Tubal Reanastomoz, Gebelik Oranları  


The Pregnancy Rates After Tubal Reanastomosis

Mehmet Baki Şentürk1, Mehmet Sukru Budak2, Cihan Toğrul2, Ali Emre Tahaoğlu2, Deniz Balsak2, Sedat Akgöl3
1Department Of Obstetrics And Gynecology, Zeynep Kamil Gynecologic And Pediatric Training And Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Department Of Obstetrics And Gynecology, Diyarbakır Women’s Health And Children’s Disease Hospital, Diyarbakır,turkey
3Department Of Obstetrics And Gynecology, Veni Vidi Hospital, Diyarbakır,turkey

INTRODUCTION: To assess the pregnancy rates for the patients who had tubal reanastomosis and the factor of surgeon performing the tubal reanastomosis for these rates.
METHODS: The present study retrospectively evaluated 59 patients who had tubal reanastomosis at the Diyarbakır Women's Health and Children's Disease Hospital between 01/01/2005 and 31/12/2013.

RESULTS: The mean age of the patients evaluated in the present study was 36.66 ± 3.94 years, the number of living children was 4.66 ± 1.8 and the duration of follow-up after tubal reanastomosis was 3.31 ± 2.08 years. Success was achieved in conception in 28 (47.4%) of the patients. The reason for tubal reanastomosis was a new child in 43 (72.8%) patients, pelvic pain in nine (15.2%) patients, religious beliefs in five (8.4%) patients, and a child with a new partner in two (3.3%) patients.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Tubal reanastomosis is common among the women who previously had tubal ligation and wanted children. Women desire tubal reanastomosis for various reasons. Tubal reanastomosis should be performed at experienced centers. The success rates are very good when performed by the surgeons with experience in this field. Due to the reduced success rates in the patients with advanced age, this patient group should be well informed prior to the operation.

Keywords: Pregnancy Rates, Tubal Reanastomosis


Mehmet Baki Şentürk, Mehmet Sukru Budak, Cihan Toğrul, Ali Emre Tahaoğlu, Deniz Balsak, Sedat Akgöl. The Pregnancy Rates After Tubal Reanastomosis. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2016; 32(2): 79-82

Sorumlu Yazar: Mehmet Baki Şentürk, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar