J Educ Res Nurs. 2013; 29(2): 41-48 | DOI: 10.5222/otd.supp2.2013.041  

Geriatrik Sendromlar

Miraç Vural Keskinler1, Fatih Tufan2, Aytekin Oğuz1
1SB İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul
2Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Geriatri Birimi, Bursa

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfus giderek artmaktadır. Çoğunlukla atipik belirtilerle kendini gösteren ve hastalık tanımı ile tam olarak açıklanamayan ve birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilen klinik durumları ve semptomları tanımlamak için geriatrik sendrom terimi kullanılmaktadır. Hekimlerin geriatrik sendromlar hakkında bilgi sahibi olmaları, doğru yaklaşım ve yönlendirme yapmaları açısından oldukça önemlidir. Bu derlememizde sık görülen geriatrik sendromlardan; malnutrisyon, bası yaraları, ürinerin kontinans, düşmeler, deliryum ve sarkopeniden söz edilerek, farkındalık oluşturulması ve pratik yaklaşım önerileri sunulması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: geriatri, geriatrik sendromlar, yaşlanma


Geriatric Syndromes

Miraç Vural Keskinler1, Fatih Tufan2, Aytekin Oğuz1
1SB İstanbul Civilization University Department of Internal Diseases Education and Research Hospital in Göztepe, İstanbul
2Sevket Yilmaz Training and Research Hospital, the Geriatric Unit, Bursa

Recently elderly population is growing worldwide and in our country. The term “geriatric syndrome” is used to define the symptoms and clinical conditions those present with atypical symptoms and can not be explained with the term disease and arise due to many different causes. Physicians’ knowledge about geriatric syndromes is important for the right approach and management. This review aims to raise awareness by discussing common geriatric syndromes, malnutrition, pressure sores, urinary incontinence, falls, delirium and sarkopenia and to provide practical approach recommendations.

Keywords: geriatrics, geriatric syndromes, aging


Miraç Vural Keskinler, Fatih Tufan, Aytekin Oğuz. Geriatric Syndromes. J Educ Res Nurs. 2013; 29(2): 41-48

Sorumlu Yazar: Aytekin Oğuz, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar