TJO. 2014; 30(2): 63-67 | DOI: 10.5222/otd.2014.063  

Hemşirelik Bakış Açısıyla Prematüre Retinopatisi

Özlem Metreş
T.c. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi

Prematüre retinopatisi, prematüre bebeklerin gelişmekte olan retina damarlanmasında patolojik olarak seyreden ve görme kaybına neden olan multifaktöriyel bir hastalıktır. Gelişiminde birçok faktör suçlansa da etkinliği birçok uzman tarafından kabul edilen en önemli iki risk faktörü düşük doğum ağırlığı ve gestasyonel yaştır. Neonatolojideki ilerlemeler doğrultusunda daha düşük doğum ağırlığına ve gestasyonel yaşa sahip prematüre bebeklerin yaşatılır hale gelmesi şiddetli retinopati vakalarındaki artışı da beraberinde getirmektedir. Prematüre retinopatisi günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde güncel tedavi yöntemlerine rağmen çocuklardaki körlüğün en önemli sebepleri arasındadır.
Bu derleme makalesinde amaç; mevcut literatür bilgileri doğrultusunda retinopati gelişiminde etkinliğinden söz edilen risk faktörlerini tanımlamak ve önlenebilir risk faktörlerine yönelik hemşirelik bakımının özelliklerini ve önemini vurgulamaktır.

Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, risk faktörleri, hemşire, hemşirelik bakımı


Rethınopathy Of Prematurıty From The Vıew Of Nursıng

Özlem Metreş
Turkısh Republıc Of Ministry Health Okmeydanı Training And Research Hospital Neonatal Intensive Care Unıt

Retinopathy of prematurity which is a multifactorial disease and premature infants retinal vascularisation characterized pathologically causes loss of vision. There are many factors responsible for the development of rethinopathy of prematurıty. But two factors, low birth weight and gestational age, are the most important. İncreases in cases of rethınopathy of prematurıty is coming with very low birth baby and gestational age with improvements of neonatology. Retinopathy of prematurity in developed and developing countries is the most important causes of blindness among children in spite of the current treatment methods.
The aim of this study was the development of retinopathy in line with the existing literature to identify risk factors and preventable risk factors mentioned activity in accordance with the features and to emphasize the importance of nursing care.

Keywords: Rethınopathy of prematurıty, rısk factors, nurse, nursıng care


Özlem Metreş. Rethınopathy Of Prematurıty From The Vıew Of Nursıng. TJO. 2014; 30(2): 63-67

Sorumlu Yazar: Özlem Metreş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar