Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2014; 30(2): 99-103 | DOI: 10.5222/otd.supp2.2014.099  

Madde Bağımlılığı ve Kardiyovasküler Sistem

Ayşe Cennet Sarımehmetoğlu, Ayşen Helvacı
Sb Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği, Kardiyoloji Bölümü, İstanbul

Madde bağımlılığı, tüm dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaşan bir toplum sağlığı sorunudur. Ülkemizde, bağımlılık yapan maddelerden sentetik bir kannabinoid olan bonzai, 2011 yılından beri yasa dışı narkotik sınıfından kabul edilmektedir. Günümüzde, bonzai, Türkiye için aktüel bir konudur. Ayrıca, kokain, amfetamin, eroin, uçucu maddeler gibi birçok ilaç ve madde kullanımı da mevcuttur. Bağımlılık yapan madde ve ilaçlar, kan basıncı değişikliği, supraventriküler ve ventriküler aritmiler, pulmoner hipertansiyon, bakteriyel endokardit, iskemik kalp kastalığı, dilate kardiyomiyopati, kalp yetersizliği, miyokart enfarktüsü dâhil çok sayıda kardiyovasküler hastalığa ve kardiyovasküler nedenli ani ölüme yol açarlar.

Anahtar Kelimeler: madde ve ilaç, bağımlılık, kardiyovasküler sistem


Subtance Addiction and Cardiovascular System

Ayşe Cennet Sarımehmetoğlu, Ayşen Helvacı
Sb Okmeydanı Training And Research Hospital, Clinic Of Internal Medicine, Department Of Cardiology, Istanbul

Drug addiction, which is becoming increasingly common all over the world and our country is a matter of public health. In our country, bonsai that is a synthetic cannabinoid and causes drug addiction is considered as an illegal narcotic class since 2011. Today, bonsai is an actual issue for Turkey. Furthermore, many drugs and substances such as cocaine, amphetamine, heroin and volatiles are being used. Using addictive substances and drugs may cause many cardiovascular disease such as blood pressure changes, supra ventricular and ventricular arrhythmias, pulmonary hypertension, bacterial endocarditis, ischemic heart disease, dilated cardiomyopathy, heart failure including myocardial infarction and sudden cardiac death.

Keywords: substance and drug, addiction, cardiovascular system


Ayşe Cennet Sarımehmetoğlu, Ayşen Helvacı. Subtance Addiction and Cardiovascular System. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2014; 30(2): 99-103

Sorumlu Yazar: Ayşe Cennet Sarımehmetoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar