J Educ Res Nurs. 2014; 30(2): 129-133 | DOI: 10.5222/otd.supp2.2014.129  

Madde Bağımlılığı ile İlişkili Yumuşak Doku Hastalıkları

Özay Özkaya Mutlu, Özlem Çolak Aslan, Derya Bingöl, Turgut Kayadibi
S.b. Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Kliniği, İstanbul

Tütün, alkol ve ilaç bağımlılığı ile ilişkili cilt ve yumuşak doku bozuklukları, hastalıkların erken klinik bulgusu olarak karşımıza çıkabilir. Tütünün kronik kullanımının kozmetik bozukluklar, stomatit, intraoral tümörler ve sigara nedenli yanıklar gibi direkt etkilerinin yanı sıra atopik dermatit, psoriasis, Crohn hastalığı üzerine indirekt etkileri bulunmaktadır. Aterosklerotik periferik vasküler hastalık, tromboanjitis obliterans, Raynaud sendromu sigara bağımlılığı ile ilişkilidir. Ayrıca sigaranın kanserlerle olan yakın ilişkisi dışında beslenme, iyileşme, antimalaryallere yanıt ve akne gelişimi üzerine de etkileri bulunmaktadır. Alkol bağımlılığı da sigara ile benzer şekilde deri karsinomlarının gelişmesinde predispozandır. İlaç bağımlılığının deri bulguları; granülomlar, ülserasyonlar ve rekürren infeksiyonlardır. Madde bağımlılığı ile ilişkili olarak ortaya çıkan cilt ve yumuşak doku bozukluklarının önceden saptanması, hastalarda tanı konulmasını ve tedavi algoritmaları oluşturulmasını sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: madde bağımlılığı, plastik cerrahi, yumuşak doku bozuklukları


Soft Tissue Diseases Associated with Substance Abuse

Özay Özkaya Mutlu, Özlem Çolak Aslan, Derya Bingöl, Turgut Kayadibi
S. B. Okmeydanı Training And Research Hospital, Plastic And Reconstructive Surgery, Istanbul

Skin and soft tissue disorders associated with tobacco, alcohol and drug abuse may be presented as the earliest clinical manifestation of these disorders. Chronical tobacco use has indirect effects on atopic dermatitis, psoriasis and Crohn’s disease, in addition to its direct effects such as cosmetic disorders, stomatitis, intraoral tumors and smoking-induced burns. Atherosclerotic peripheral vascular disease, thromboangiitis obliterans, Raynaud’s syndrome are associated with tobacco abuse. Also, in addition to close relationship between tobacco and cancers, there are also effects on nutrition, healing process and response to antimalarials in smokers. Alcohol abuse also predisposes to development of skin carcinomas similarly as tobacco use. Cutaneous signs of drug abuse include skin granulomas, ulcerations, and recurrent infections. Predetermining the skin and soft tissue disorders associated with substance abuse will allow the diagnosis and planning of treatment algorithms in the patients.

Keywords: substance abuse, plastic surgery, soft tissue diseases


Özay Özkaya Mutlu, Özlem Çolak Aslan, Derya Bingöl, Turgut Kayadibi. Soft Tissue Diseases Associated with Substance Abuse. J Educ Res Nurs. 2014; 30(2): 129-133

Sorumlu Yazar: Özay Özkaya Mutlu, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar