TJO. 2023; 39(1): 51-56

Cerrahi olarak tedavi edilmiş evre II/III sigmoid, rektosigmoid ve üst rektum kanserinde sonuçlar ve sağkalım

Cemal Ulusoy1, Andrej Nikolovski2
1Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, İstanbul
2Visseral Cerrahi Anabilim Dalı,

GİRİŞ ve AMAÇ: Rektosigmoid bileşke klinik olarak tanımlanması güç bir bölgedir. Klinikopatolojik özellikleri, sigmoid kolon ve üst rektum ile karşılaştırıldığında, farklı görünmektedir. Bu çalışma, primer cerrahi olarak tedavi edilmiş, postoperatif Evre II/III sigmoid, rectosigmoid kolon ve üst rektum kanserlerinin sonuçlarını ve sağkalımlarını ortaya çıkarmayı amaçlamıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Üçüncü basamak merkezde 2016-2022 tarihleri arasında, sigmoid kolon, rectosigmoid kolon ve üst rektum kanseri tanısıyla primer cerrahi olarak tedavi edilmiş hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalar, tümör ve takip dataları üç gruba bölünerek sonuçlar ve sağkalımlara göre değerlendirilmiştir.
BULGULAR: 76 hastanın, 32'si rektosigmoid bileşke tümörü, sırasıyla 27'si sigmoid ve 17'si üst rektum kanseridir. Hastaların çoğunluğu Evre III'tür (63). Ortalama takip süresi 34.22 aydır.Pozitif lenf nodu tutulumu olan hastalarda sağkalım daha kötüdür (p=0.016). perinöral invazyon varlığı sağkalımı etkilemektedir (p=0.022). Rektosigmoid bölge kanserleri, sigmoid ve üst rektum kanserleriyle karşılaştırıldığında en kötü sağkalıma sahiptir (p=0.041).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Rektosigmoid bölge kanseri karşılaştırılan gruplar içinde en kötü sağkalıma sahiptir. Sağkalımda, perinöral invazyon bağımsız bir prognostik faktördür. Rektosigmoid bileşke kanserlerinin klinik davranışları terminal kolon kanserleri ile karşılaştırıldığında farklılık göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: rektosigmoid bileşke kanseri, sigmoid kolon kanseri, üst rektum kanseri, sağkalım, sonuçlar


Outcome and survival in patients with Stage II/III sigmoid, rectosigmoid and upper rectal cancer treated with upfront surgery

Cemal Ulusoy1, Andrej Nikolovski2
1Department Of General Surgery, Prof. Dr. Cemil Tascıoglu City Hospital, Istanbul
2Department of Visceral Surgery, University Clinic of Surgery “Sv. Naum Ohridski”, Skopje, Ss. Cyril and Methodius University in Skopje, Republic of North Macedonia

INTRODUCTION: Rectosigmoid junction is hard to define clinically. Its clinicopathological features seem to be different when compared to the ones of the sigmoid and upper rectal cancer. This study aimed to investigate the outcome and survival in patients with postoperative stage II/III sigmoid, rectosigmoid and upper third rectal cancer treated with upfront surgery.
METHODS: Patients with sigmoid, rectosigmoid junction and upper rectal cancer underwent upfront curative surgery in the period (2016 – 2022) in tertiary institutions are retrospectiveley examined. Patient, tumor and follow-up data divided in three groups were retrospectively reviewed and compared for outcome and overall survival.
RESULTS: Of a total number of 76 patients, 32 had rectosigmoid junction cancer, followed by sigmoid and upper third rectal cancer (in 27 and 17 patients, respectively). Most of the patients (63) presented with postoperative stage III. Mean follow-up period was 34.22 months. Patients with positive lymph nodes had worse survival (p = 0.016). Perineural invasion affected the survival significantly (p = 0.022). Rectosigmoid junction cancer showed worst survival in comparison with sigmoid and upper rectal cancer (p = 0.041).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Rectosigmoid junction cancer had the worst overall survival between the investigated groups. Perineural invasion presented as an independent factor for survival. The clinical behavior of the rectosigmoid junction cancer differs from the other cancers of the “terminal colon”.

Keywords: rectosigmoid junction cancer, sigmoid colon cancer, upper third rectal cancer, survival, outcome


Cemal Ulusoy, Andrej Nikolovski. Outcome and survival in patients with Stage II/III sigmoid, rectosigmoid and upper rectal cancer treated with upfront surgery. TJO. 2023; 39(1): 51-56

Sorumlu Yazar: Cemal Ulusoy, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar