J Educ Res Nurs. 2021; 37(3): 141-145

Halluks valgus cerrahisinde doktor-hasta iletişimini artırmanın kolay bir yolu: Görsel animasyonlar

Alican Barış
T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; ileri teknoloji ürünü olan görsel animasyonların halluks valgus cerrahisinin aydınlatılmış onamında kullanılmasının, hastalardaki farkındalığa ve hasta memnuniyetine etkisinin araştırılmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kliniğimizde halluks valgus tanısı ile distal metatarsal osteotomi ameliyatı planlanan 42 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara aydınlatılmış onam sürecinde sözlü ve yazılı olarak bilgilendirme yapıldı. Açık uçlu sorular ile bilgi düzeyleri ölçüldü. Ortalama 28 gün sonra hastalıklarının bulguları ve planlanan ameliyat aşamalarını içeren görsel animasyon uygulaması gösterildi. Görsel animasyonların hastaların bilgi düzeyindeki değişime ve hasta-doktor iletişimindeki memnuniyete etkisi araştırıldı. Oluşan verilerin istatistiksel analizleri yapıldı.
BULGULAR: Kullanılan görsel animasyon uygulamasının halluks valgus deformite bulguları ve distal metatarsal osteotomi prosedürü ile ilgili olmasına rağmen, ameliyata özgü komplikasyonların ve diğer tedavi seçeneklerinin de daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Görsel animasyonların hastaların bilgi düzeylerini ve hasta memnuniyetini anlamlı düzeyde artırdığı görülmüştür ( p=0.001; p<0.01).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Hasta-doktor iletişiminde anlaşılması zor tıbbı terimlerden kaçınarak herkesin anlayabileceği, kolay ulaşılabilir, ucuz, tekrarlanabilir, görsel ve işitsel olarak kalıcı ve etkileyici bilgiler sağlayan görsel animasyonlu uygulamaların aydınlatılmış onam sürecinin standart bir prosedürü olabilir.

Anahtar Kelimeler: görsel animasyon, aydınlatılmış onam, hallux valgus


An easy way for increasing the doctor-patient communication in hallux valgus surgeries: Visual animations

Alican Barış
Ministry Of Health Istanbul Education Research Hospital, Department of Orthopaedics and Traumatology, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: The purpose of the present study was investigating the effects of using advanced technology visual animations on the informed consent for hallux valgus surgery, patient awareness and patient satisfaction.
METHODS: A total of 42 patients for whom distal metatarsal osteotomy surgeries were planned with the diagnosis of hallux valgus were included in the present study. During the informed consent process, the patients were informed verbally and in writing. Their information levels were measured with open-ended questions. A visual animation, which included the findings of the disease and the planned surgery steps, was shown to the patients after 28 days in average. The effects of the visual animation on the knowledge levels of the patients and on the satisfaction levels with the patient-doctor communication were examined. The data obtained in this way were analyzed in statistical terms.
RESULTS: Although the visual animation was related to hallux valgus deformity findings and distal metatarsal osteotomy procedure, it ensured that the surgical complications and other treatment options were understood better. It was determined that the visual animation increased the knowledge and patient satisfaction level at a significant level (p=0.001; p <0.01).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Visual animations, which provide patients with easily accessible, inexpensive, reproducible, and audio-visually permanent and impressive information about their diseases by avoiding difficult medical terms, may be a standard procedure of the informed consent processes and in the patient-doctor communication.

Keywords: visual animation, informed consent, hallux valgus


Alican Barış. An easy way for increasing the doctor-patient communication in hallux valgus surgeries: Visual animations. J Educ Res Nurs. 2021; 37(3): 141-145

Sorumlu Yazar: Alican Barış, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar