Anatol J Med . 2020; 36(1): 1-7

Gebelik ve Postpartum Dönemde Pulmoner Emboli İçin Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu

Sevilay Unver1, Asım Kalkan1, Ahmet Demirel1, Nese Kaya1, Ozlem Uzun2
1Okmeydani Eğitim ve Araştirma Hastanesi, Istanbul, Turkiye
2Bagcilar Eğitim ve Araştirma Hastanesi, Istanbul, Turkiye

Kardiyak obstrüktif şokun eşlik ettiği pulmoner embolilerde anne ve fetal mortalite oranı yaklaşık % 30'dur. Bu durumda pulmoner emboliye müdahale şarttır. Bu pıhtıyı trombolitik uygulama, perkütan kateter bazlı trombektomi ve doğrudan cerrahi trombektomi dahil olmak üzere pulmoner arterlerden çıkarmanın çeşitli yolları vardır. Bu prosedürlerin hepsinin avantajları ve dezavantajları vardır. Bu riskleri en aza indirmenin bir yolu olarak ekstrakorporeal membran oksijenasyonunun (ECMO) kullanımı artmaktadir. ECMO'yu tromboliz veya cerrahi trombektomi ile birlikte öneren çalışmalar vardır. Bununla birlikte, hangisinin diğerinden daha üstün olduğu belirsizdir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, pulmoner embolisi olan gebe hastalarda ECMO kullanımının yararlarını ve risklerini değerlendirmek, yeni bir algoritma oluşturmaya çalışmaktır.

Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal membran oksijenizasyonu, ecmo, pulmoner emboli, gebelik, peripartum, postpartum


Extracorporeal Membrane Oxygenation for Pulmonary Embolism During Pregnancy and Postpartum

Sevilay Unver1, Asım Kalkan1, Ahmet Demirel1, Nese Kaya1, Ozlem Uzun2
1Okmeydani Training and Education Hospital Department of Emergency Medicine, Istanbul, TURKEY
2Bagcilar Training and Education Hospital Department of Emergency Medicine, Istanbul, TURKEY

The maternal and fetal mortality rate in unstable pulmonary embolisms accompanied by cardiac obstructive shock is approximately 30%. Intervention aimed at the pulmonary clot is essential under these conditions. There are various ways of removing this clot from the pulmonary arteries, including thrombolytic administration, percutaneous catheter-based thrombectomy, and direct surgical clot removal. These procedures all have advantages and disadvantages. Increasing use is being made of extracorporeal membrane oxygenation (ECMO) as a means of reducing these risks to a minimum. There are studies recommending ECMO together with thrombolysis or surgical thrombectomy. However, which study is superior to another is unclear. The purpose of the present study was therefore to assess the benefits and risks of ECMO use in pregnant patients with pulmonary embolism and to endeavor to produce a new algorithm.

Keywords: Extracorporeal membrane oxygenation, ecmo, pulmonary embolism, pregnancy, peripartum, postpartum


Sevilay Unver, Asım Kalkan, Ahmet Demirel, Nese Kaya, Ozlem Uzun. Extracorporeal Membrane Oxygenation for Pulmonary Embolism During Pregnancy and Postpartum. Anatol J Med . 2020; 36(1): 1-7

Sorumlu Yazar: Asım Kalkan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar