ACH Medical Journal. 2022; 38(4): 238-243

Femoral Varus Derotasyon Osteotomisi Uygulanan Legg-Calve-Perthes Hastalığı Olan Çocukların Ortalama 23 Yıllık Takipte Klinik ve Radyografik Sonuçları: Uzun Dönem Sonuçları Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Emre Tekşan1, HAFIZ AYDIN2
1Giresun Üniversitesi, Prof. Dr. İlhan Özdemir Eğitim ve Araaştırma Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı, Giresun
2Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı, Trabzon

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada Legg-Calve-Perthes Hastalığı (LCPH) nedeniyle kliniğimizde femoral varus-derotasyon osteotomisi (FVDO) ameliyatı yapılan vakaların uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi ve sonuçlara etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma retrospektif dizaynda tek merkez deneyimi olarak planlandı. LCPH tanısı ile FVDO operasyonu uygulanmış düzenli klinik ve radyolojik takibi olan ve telefonla ulaşılabilen 22 hasta (19 erkek 3 kadın) çalışmaya dahil edildi. Hastalar, Waldenström, Lateral Pillar sınıflaması, Harris Kalça Skoru, Stulberg Kalça Skoru ve Short Form-36 ile değerlendirildi ve karşılaştırıldı.
BULGULAR: : Bu çalışmaya yaşları 22 ile 46 arasında değişen ve ortalama yaşı 31,5±6,9 yıl olan, LCPD nedeniyle opere edilmiş toplam 22 hasta (19 erkek, 3 kadın) dahil edildi. Ortalama takip süresi 23±6,2 yıl ve ortalama başvuru yaşı 6,5±2,6 yıldı. Lateral pillar sınıf C olan hastalar, Waldenström fragmantasyon evresindeki hastalar kötü sonuç göstergeleri olarak saptandı. 8 yaş altında tanı alan, 10 yaş altında cerrahi uygulanan ve hastalığın erken safhalarında opere edilen hastalarda sonuçlar daha iyiydi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: : FVDO cerrahisi LCPH olanlarda etkili bir cerrahi yöntem olmakla birlikte, başarı şansı, 8 yaş altı tanı konan, 10 yaş altında cerrahi geçiren, Waldenström evresine göre başlangıç evresinde opere edilen hastalarda daha yüksektir. Bu sebeple LCPH hastalığında erken tanı ve tedavinin önemini vurgulamaktayız.

Anahtar Kelimeler: Femoral varus-derotasyon cerrahisi, Legg-Calve-Perthes Hastalığı, osteonekroz


The Clinical And Radiographic Results of a Mean 23-Year Follow-Up Period of Children with Legg-Calve-Perthes Disease Applied with Femoral Varus Derotation Osteotomy: What are the Factors Affecting the Long-Term Results?

Emre Tekşan1, HAFIZ AYDIN2
1Department of Orthopaedic and Traumatology, Giresun University, Prof. Dr. Ilhan Ozdemir Training and Research Hospital, Giresun, Turkey
2Department of Orthopaedic and Traumatology, Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, Trabzon, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study was to evaluate the long-term results of cases applied with femoral varus derotation osteotomy (FVDO) in our clinic because of Legg-Calve-Perthes disease (LCPD), and to determine the factors affecting the results.
METHODS: This retrospective, single centre study included 22 patients (19 males, 3 females) who had undergone FVDO for a diagnosis of LCPD, had regular clinical and radiological follow up, and could be contacted by telephone. The patients were evaluated with the Waldenström and Lateral Pillar classifications, the Harris Hip Score, the Stulberg Hip Score, and the Short-form-36, and the results were compared.
RESULTS: Evaluation was made of 22 patients, comprising 19 males and 3 females with a mean age of 31.5±6.9 years, operated on because of LCPD. The mean follow-up time was 23±6.2 years and the mean age at first presentation was 6.5±2.6 years. Lateral pillar class C was determined as an indicator of a poor outcome in patients in the Waldenström fragmentation stage. The outcomes were better in patients who were diagnosed at the age of <8 years and operated on <10 yearsin the early stages of the disease.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although FVDO is an effective surgical method in LPCD cases, the chance of success is higher when diagnosis is made before 8 years old, and surgery is applied before the age of 10 years in the initial stage according to the Waldenström classification. Therefore, the importance of early and diagnosis and treatment in LCPD must be emphasised.

Keywords: Femoral varus-derotation surgery, Legg-Calve-Perthes disease, osteonecrosis


Emre Tekşan, HAFIZ AYDIN. The Clinical And Radiographic Results of a Mean 23-Year Follow-Up Period of Children with Legg-Calve-Perthes Disease Applied with Femoral Varus Derotation Osteotomy: What are the Factors Affecting the Long-Term Results?. ACH Medical Journal. 2022; 38(4): 238-243

Sorumlu Yazar: Emre Tekşan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar