J Clin Res Pediatr Endocrinol. 2022; 38(3): 201-206

Covid-19 Salgınının Meme Kanseri Tedavi Planlamasına Etkisi

Semra Gunay1, Ali Murat Pussane2, Binnur Yılmaz3, Pınar Özay Nayır4, Muhammed Mustafa Atcı5, Arzu Akan1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi,Genel Cerrahi kliniği Meme ve Endokrin Cerrahi Bölümü İSTANBUL
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği Bölümü İSTANBUL
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Kliniği İSTANBUL
4Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Patoloji Bölümü İSTANBUL
5Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi,Tıbbi Onkoloji Kliniği İSTANBUL

GİRİŞ ve AMAÇ: Covid 19 salgını tüm dünyada meme kanseri yönetiminde önemli güçlüklere neden oldu, biz de bu zorlu durumun meme kanseri tanı ve tedavisine etkisini incelemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada Mart 2019 ile Nisan 2021 arasındaki 26 aylık süre salgının ülkemizdeki başlangıç ​​tarihine göre iki döneme ayrıldı. Önceki 13 ay A, sonraki 13 ay B ve her iki dönemin ilk 3 ayı da ayrı ayrı, A* ve B* olarak tanımlandı. Meme kanseri tanısı alan tüm hastalar hastane kayıtlarına dayalı olarak tümörün histopatolojik ve moleküler alt tipleri, primer sistemik tedavi (PST) sıklığı ve modeli, PST öncesi aksiller evreleme yöntemi olarak Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi ya da non invazif yaklaşım ile cerrahi yöntem gibi bazı özellikler açısından retrospektif olarak değerlendirildi. Sonuçlar ki-kare testi ile incelendi ve p> 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi..
BULGULAR: Hastaların tümü kadındı, toplam 356 olgu A dönemindeydi, %30.3'ü NAC olarak PST ve %37'si (n: 40) PST öncesi SLNB almıştı. B döneminde 281 hasta vardı, 116 vaka PST aldı (%41,2); NAC ve NET gerekirse radyolojik ve sitolojik olarak evrelendi. A ve B periyotlarının (ve A*-B*) bulguları karşılaştırıldığında, B'deki PST' deki fark A periyoduna göre istatistiksel olarak anlamlı (p: 0,005), Neoadjuvan Kemoterapi (NAK) için önemsiz (p: 0.849) ve aksillaya yaklaşım ve PST başlama şekli olarak Neoadjuvan Endokrin Tedavi (NET) için yüksek derecede anlamlıydı. (p: 0.000). B döneminde, PST'nin daha fazla başlatılmasından kaynaklı, sayıca daha fazla meme koruyucu yöntemler uygulandı. Genel olarak,A* ve B* dönemlerinin sonuçları, A ve B dönemlerine büyük ölçüde benzerdi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Covid 19 salgını sırasında meme kanseri yönetim planlarında bazı düzenlemeler yapıldı. Bu dönemde PST daha sık uygulandı, NET tedaviye başlama seçeneği haline geldi, aksiller evreleme noninvaziv yöntemle cerrahi olarak da MKC de daha çok yapıldı.

Anahtar Kelimeler: Covid-19 salgını, mem kanseri, primer sistemik tedavi, neoadjuvan kemoterapi, neoadjuvan endokrin tedavi, sentinel lenf nodu biyopsisi


The Effect of Covid-19 Pandemic on Breast Cancer Management

Semra Gunay1, Ali Murat Pussane2, Binnur Yılmaz3, Pınar Özay Nayır4, Muhammed Mustafa Atcı5, Arzu Akan1
1Department of Breast and Endocrine Surgery, Health Science University Medical Faculty Prof.Dr.Cemil Taşcioglu Şehir Hospital
2Department of General Surgery, Health Science University Medical Faculty Prof.Dr.Cemil Taşcioglu Şehir Hospital
3Department of Radiation Oncology Health Science University Medical Faculty Prof.Dr.Cemil Taşcioglu Şehir Hospital
4Department of Patology Health Science University Medical Faculty Prof.Dr.Cemil Taşcioglu Şehir Hospital
5Department of Medical Oncology Health Science University Medical Faculty Prof.Dr.Cemil Taşcioglu Şehir Hospital

INTRODUCTION: The Covid 19 pandemic caused some difficulties in the management of breast cancer, so we aimed to examine the effect of this condition on the diagnosis and treatment of breast cancer.
METHODS: In this study, the 26-month period from March 2019 to April 2021 was divided into two periods according to the start date of the pandemic.The previous 13 months were defined as A, the next 13 months as B, and the first 3 months of both periods were defined as A* and B*.. All patients diagnosed with breast cancer were evaluated retrospectively based on hospital records, in terms of some characteristics like histopathological, and molecular subtypes of the tumor, primary systemic treatment (PST) frequency and its model, axillary staging method before PST, and surgical method. The results were evaluated with the chi-square test, and p> 0.05 was statistically significant.
RESULTS: A total of 356 cases were in the A period, 30.3% of them had PST as NAC and 37% (n: 40) had SLNB before PST. There were 281 patients in period B, 116 cases received PST (41.2%); NAC and NET were staged radiologically and cytologically if necessary. When the findings of periods A and B (and A*-B*) were compared, the difference in PST in B compared to period A was statistically significant (p: 0.005), insignificant for NAC (p: 0.849), and highly significant for axillary approach and NET.as PST (p: 0.000). In period B, more BCS was applied, which may be due to more initiation of PST. Overall, results in A* and B* were broadly similar to periods A and B
DISCUSSION AND CONCLUSION: During the Covid 19 pandemic, some adjustments were made in breast cancer management plans. PST was applied more often, NET became an option to start treatment, while axillary staging was performed based on noninvasive methods, surgically BCS was performed more frequently.

Keywords: Covid-19 Outbreak, Breast cancer, Primary systemic therapy, y Neoadjuvant chemotherapy, Neoadjuvant Endocrine Therapy, Sentinel lymph node biopsy.


Semra Gunay, Ali Murat Pussane, Binnur Yılmaz, Pınar Özay Nayır, Muhammed Mustafa Atcı, Arzu Akan. The Effect of Covid-19 Pandemic on Breast Cancer Management. J Clin Res Pediatr Endocrinol. 2022; 38(3): 201-206

Sorumlu Yazar: Semra Gunay, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar