TJO. 2019; 35(3): 143-146

Appendektomi öncesi ve sonrası Tam Kan Sayımı Parametrelerinin Değerlendirilmesi

BURAK KATİPOĞLU1, Togay Evrin1, Ayhan Sümer YAMAN2
1Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi, Acil Tıp Kliniği, Ankara, Türkiye.

GİRİŞ ve AMAÇ: Akut apandisit (AA) dünyada en sık yapılan intraabdominal cerrahi olup tanısı, gelişmiş teknoloji ve tanısal yöntemlere rağmen halen hekimleri zorlamaya devam etmektedir. Hem tanıda hem de operasyon sonrası takipler sırasında kolay ulaşılabilir, ucuz, non-invasive tetkik arayışlarının devam etmektedir. Mevcut çalışmanın amacı, operasyon sonrası hastaların hemogram parametrelerindeki değişiklikleri gözden geçirmekti.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma tek merkezli, retrospektif ve kesitsel bir çalışma olarak yapıldı. Etik kurul onayı alındıktan sonra 1 Ocak 2015 - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında apendektomi uygulanmış, histopatolojik olarak AA tanısı teyid edilmiş 18 yaş üstü hastalanın bilgileri otomasyon bilgi işlem verilerinden retrospektif olarak incelendi. Verilerin istatistiksel analizinde operasyon öncesi ve sonrası hemogram parametrelerindeki değişimlerin karşılaştırılmasında wilcoxon test kullanıldı. İstatistiksel alfa anlamlılık seviyesi p<0,05 olarak kabul edildi.
BULGULAR: Toplam 1452 hastanın 726 (50%)'si erkekti. Yaş ortalaması 32,3±16,1 yıl idi. Lökosit (WBC), lenfosit, hemoglobin (Hb), hematokrit (Htc), plateletcrit (PCT), mean platelet volüme (MCV) değerlerinde preoperatif ve postoperatif dönemler arasında istatistiksel anlamlı fark olduğu tespit edildi. Ortalama nötrofil değeri ve platelet (plt) değerlerinde postoperatif dönemde azalma olduğu tespit edilmiş, fakat bu fark istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edildi. Preoperatif ve postoperatif Neutrophil/Lymphocyte ratio (NLR) değerleri arasında ise istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Postoperatif dönemde hastaların sıvı tedavisi sonrası dilusyonel olarak hemogram parametrelerinde değişiklik olabileceği; bununla birlikte NLR’nın hastaların sıvı tedavisinden etkilenmediği ve appendektomi sonrası enfeksiyon takibinde değerli bir parametre olabileceği sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, hemogram, nötrofil lenfosit oranı, mean platelet volüme, trombosit sayısı


Evaluation of Complete Blood Count Parameters before and after Appendectomy

BURAK KATİPOĞLU1, Togay Evrin1, Ayhan Sümer YAMAN2
1Department of Emergency Medicine, Ufuk Univesity, Ankara, Turkey
2Department of Emergency Medicine, University of Health Sciences, Ankara Health Research Center, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Acute appendicitis (AA) is the most common cause of intra-abdominal surgery worldwide, and diagnosis continues to be problematic despite advanced technology and diagnostic methods. Easily accessible, economical and non-invasive tests in diagnosis and after surgery are still being sought. The purpose of this study was to review postoperative changes in patients’ complete blood count (CBC) parameters.
METHODS: The research was performed as a single-center, retrospective, cross-sectional study. Following receipt of ethical committee approval, data from patients aged over 18, undergoing appendectomy between 1 January, 2015, and 31 December, 2017, with histopathologically confirmed diagnosis of AA were examined retrospectively. The Wilcoxon test was applied at statistical analysis to compare pre- and post-operative changes in CBC parameters. A p-value of less than 0,05 was considered to show a statistically significant result.
RESULTS: Men constituted 726 (50%) of the 1452 patients enrolled. Patients’ mean age was 32.3±16.1 years. Statistically significant differences were determined between preoperative and postoperative leukocyte (WBC), lymphocyte, hemoglobin (Hb), hematocrit (Htc), plateletcrit (PCT), and mean platelet volume (MPV) values. Mean neutrophil and platelet count values decreased in the postoperative period, although these decreases were not statistically significant. No statistically significant difference was determined between preoperative and postoperative neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) values.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Dilutional changes in CBC parameters may occur following fluid therapy in the postoperative period. We also conclude that NLR is not affected by fluid therapy and may be a valuable parameter in monitoring post-appendectomy infection.

Keywords: Acute appendicitis, blood count, neutrophil/leukocyte ratio, mean platelet volume, platelet count.


BURAK KATİPOĞLU, Togay Evrin, Ayhan Sümer YAMAN. Evaluation of Complete Blood Count Parameters before and after Appendectomy. TJO. 2019; 35(3): 143-146

Sorumlu Yazar: Ayhan Sümer YAMAN, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar