J Educ Res Nurs. 2023; 39(1): 30-38

Türkiye'de Covid-19 Pandemisi Sırasında Kişilik Özelliklerinin Covid-19 Stres Düzeyine Etkisi

Fadime Bayrı Bingöl1, Melike Dişsiz2, Meltem Demirgöz Bal1
1Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Hemşirelik Fakültesi, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, kişilik özelliklerinin COVID-19 stres düzeyi üzerine etkisini belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte bir araştırmadır. Aralık 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında internet tabanlı veri toplama ile gerçekleştirilmiştir. Online olarak 360 birey ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, kişisel bilgi formu, COVID-19 stress ölçeği ve Büyük Beş-50 Kişilik testi ile toplanmıştır.
BULGULAR: Çalışmada katılımcıların yaş ortalaması 28.43±6.88, eğitim süresi 15.03±2.24 yıldır. Çalışma kapsamına alınan bireylerin COVID-19 Stres Ölçeğinden 53.87±10.78 (17-73) ve yaşanılan stresin yüksek düzeyde olduğu gözlenmiştir. Katılımcıların kişilik ölçeği ve COVID-19 Stres Ölçeği arasındaki ilişki incelendiğinde; kişilik ölçeğinin dışa dönük olma puanları arttıkça, COVID-19 Stres Ölçeğinin covid kompulsif kontrol alt boyut puanlarının da arttığı belirlenmiştir. İlaveten kişilik ölçeğinin uyumlu kişilik ile sorumlu olma kişilik özellikleri puanları arttıkça, COVID-19 Stres Ölçeğinin covid tehlikesi ve kontaminasyon ile covid kompulsif kontrol puanlarının da arttığı belirlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada COVID-19 Stres Ölçeğinin puanları ile kişilik ölçeğinin puanları arasında ilişki belirlendi. Yüksek stres düzeyi psikiyatrik bozuklukların gelişimi için bir risk faktörü olduğundan, toplum ruh sağlığının iyileştirilmesi için stresin erken teşhis edilmesi önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Covid-19, stres, kişilik özellikleri


The Effect Of Personality Traits On Covid-19 Stress Level During The Covid-19 Pandemic In Turkey

Fadime Bayrı Bingöl1, Melike Dişsiz2, Meltem Demirgöz Bal1
1Marmara University, Health Sciences Faculty, Istanbul
2Health Science University, Hamidiye Faculty Of Nursing, Istanbul

INTRODUCTION: This study aimed to examine the relationship between personality traits and COVID-19 stress level.
METHODS: This descriptive correlational study was conducted between December 2020-January 2021 using an online survey of 360 participants. Data were collected using information form, COVID-19 Stress Scale, and International Personality Item Pool-Big-Five inventory.
RESULTS: The participants had a mean age of 28.43±6.88 years and their mean years of education was 15.0±2.24 years. The mean total score on the COVID-19 Stress Scale was 53.87±10.78 (17–73), indicating moderate stress. Evaluation of the relationship between personality traits and COVID-19 stress revealed a positive correlation between scores on the extroversion subscale of the personality inventory and the compulsive checking subscale of the COVID-19 Stress Scale. Agreeableness and conscientiousness scores were also positively correlated with the compulsive checking and danger/contamination subscales of the COVID-19 Stress Scale.
DISCUSSION AND CONCLUSION: This study identified relationships between scores on the COVID-19 Stress Scale and the IPIP Big-Five factor markers. As high stress level is a risk factor for the development of psychiatric disorders, the early identification of stressed individuals are important in order to improve public mental health.

Keywords: COVID-19, stress, personality traits


Fadime Bayrı Bingöl, Melike Dişsiz, Meltem Demirgöz Bal. The Effect Of Personality Traits On Covid-19 Stress Level During The Covid-19 Pandemic In Turkey. J Educ Res Nurs. 2023; 39(1): 30-38

Sorumlu Yazar: Melike Dişsiz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar