Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2022; 38(1): 67-72

Sağlıklı okul çocuklarında eklem hipermobilitesinin yaşam kalitesi üzerine etkileri

Ayşe Saygılı1, Mehmet Selçuk Saygılı2, Bekir Yiğit Develi3, Emine Türkkan4, Ozan Özkaya5
1Arnavutköy Devlet Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Istanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği, İstanbul
3Seyhan Devlet Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Adana
4Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Istanbul
5İstinye Üniversitesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Istanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Çocukluk çağında kas iskelet sistemi ağrıları çok sık görülmektedir. Bazen uzun süreli ve tekrarlayıcı özellikte olabilmektedir. Bu ağrıların önemli sebeplerinden birisinin eklem hipermobilitesi olduğu çeşitli araştırmalar ile gösterilmiştir. Eklem hipermobilitesi olan çocuklarda yaygın kas iskelet sistemi ağrısı, uyku bozuklukları, yorgunluk ve emosyonel bozukluk sık görülür. Kişilerin kendi fiziksel, psikolojik ve sosyal işlevlerinden ne ölçüde memnun olduklarının değerlendirildiği yaşam kalitesinin kronik hastalıklara bağlı olarak azaldığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı sağlıklı ilkokul çocuklarında eklem hipermobilite prevalansını saptamak ve eklem hipermobilitesi olmayan çocuklar ile aralarında yaşam kalite farkı varlığının araştırılmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: T.C. Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünden ve S.B. Okmeydanı SUAM'den gerekli izinler alındıktan sonra Cevdet Şamıkoğlu İlkokulunda eğitim gören, velileri tarafından ve kendilerinin bilgilendirilmiş gönüllü onamı alınmış 8-12 yaş arasındaki sağlıklı çocuklarda 01/11/2016-01/05/2017 tarihleri arasında eklem hipermobilitesi varlığı araştırıldı. Çalışmaya 211(55,8%) kız, 167(44,2%) erkek olmak üzere toplam 378 öğrenci dahil edildi. Ortalama yaş 9,87 (8-12) olarak hesaplandı.Eklem hipermobilitesi tanısı için çocuklarda "Beighton" skoruna bakıldı. Bu skorlara göre çocuklar "eklem hipermobilitesi olan, artmış eklem mobilitesi olan ve eklem hipermobilitesi olmayan" olarak 3 gruba ayrıldı. Beighton skoruna göre 0-4 puan arasındaki öğrenciler hipermobilitesi olmayan gruba (Grup I), Beighton skoru 5-6 puan arasında olanlar artmış eklem mobilitesi grubuna (Grup II) ve 7-9 puan arasındaki öğrenciler eklem hipermobilitesi olanlar grubuna (Grup III) dahil edildi. Tüm çocuklara pediatrik yaşam kalitesi envanteri versiyon 4 uygulandı ve yaşam kalite skorları ölçüldü. Gruplar arasındaki pediatrik yaşam kalite envanteri sonuçları istatistiksel anlamlılık açısından karşılaştırıldı.
BULGULAR: Çalışmaya katılan 378 öğrencinin Beighton ortalama skoru 2,4±2,2. Pediatrik yaşam kalite envanteri toplam skor ortalaması 77±13,3. Grup I, grup II ve grup III de hastaların yaşları, cinsiyet dağılımı, pediatrik yaşam kalitesi envanteri toplam skoru, psikososyal skoru ve fiziksel sağlık skoru anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuçlarımız, eklem hipermobilitesinin çocuk hastalarda yaşam kalitesini etkilemediğini göstermektedir ancak bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Beighton Skoru, eklem hipermobilitesi, yaşam kalitesi envanteri, okul


The effects of joint hypermobility on quality of life in healthy school children

Ayşe Saygılı1, Mehmet Selçuk Saygılı2, Bekir Yiğit Develi3, Emine Türkkan4, Ozan Özkaya5
1Department of Pediatrics, Arnavutköy State Hospital, Istanbul, Turkey
2University of Health Sciences Turkey, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, Clinic of Orthopedics and Traumatology, İstanbul, Turkey
3Department of Pediatrics, Seyhan State Hospital, Adana, Turkey
4University of Health Sciences Turkey, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, Clinic of Pediatrics, İstanbul, Turkey
5Department of Pediatrics, Istinye University, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study was to determine the prevalence of joint hypermobility in healthy primary school children and to investigate the quality of life differences between children with and without joint hypermobility.
METHODS: Joint hypermobility was investigated in healthy children aged 8-12 years. The "Beighton" score was evaluated for the diagnosis of joint hypermobility. According to these scores, children were divided into three groups as "joint hypermobility,” “increased joint mobility” and “no joint hypermobility”. All children were evaluated by the Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL) version 4 and quality of life scores were measured. The PedsQL results were compared between the groups in terms of statistical significance.
RESULTS: The mean Beighton score of 378 students enrolled in the study was 2.4±2.2. The PedsQL mean total score was 77±13.3. Age, sex distribution, pediatric PedsQL total score, psychosocial score and physical health score did not differ significantly between groups.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our results show that joint hypermobility does not affect the quality of life in healthy children but more extensive studies in this field are needed.

Keywords: Beighton score, joint hypermobility, quality of life, school


Ayşe Saygılı, Mehmet Selçuk Saygılı, Bekir Yiğit Develi, Emine Türkkan, Ozan Özkaya. The effects of joint hypermobility on quality of life in healthy school children. Pamukkale Univ Muh Bilim Derg. 2022; 38(1): 67-72

Sorumlu Yazar: Mehmet Selçuk Saygılı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar