EJMA. 2023; 39(1): 6-12

Obez Çocuklarda D Vitamini Düzeyi ile Ambulatuvar Kan Basinci Parametreleri ve Kardiyovasküler Risk Faktörleri Arasindaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Ayşe Sülü1, EMİNE ALTAY2, Pelin Kosger1, Hikmet Kiztanir1, Birsen Ucar1
1Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı, Eskişehir, Türkiye
2Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalıBilim Dalı, Eskişehir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Obez çocuklarda D vitamini düzeyinin daha düşük olduğu ve D vitamini düşüklüğünün hipertansiyona yatkınlık yarattığı bildirilmiştir. Bu çalışmada D vitamini düzeyi ile ambulatuvar kan basıncı parametreleri ve kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2016 ile Ocak 2020 arasında hipertansiyon nedeniyle değerlendirilen ve vücut kitle indeksi (VKİ) yaş ve cinsiyete göre %95 persantilin üzerinde olan obez hastalar çalışmaya dâhil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet ve antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy, VKİ), açlık serum glukoz, insülin, transaminaz düzeyleri, lipid profili, 25-OH vitamin D düzeyleri, 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi verileri hastane kayıtlarından retrospektif olarak elde edildi.
BULGULAR: Çalışmaya 8-17 yaş arası 26’sı kız (%45,6), 31’i erkek (%54,4 ) olmak üzere toplam 57 hasta alındı. Hastaların ortalama vücut ağırlığı 82,8±18,8 kg, boyu 161,2±10,4 cm, VKİ 31,6±5,3 kg/m2 idi. Hastalar D vitamini düzeyine göre 20 ng/ml altında ve üstünde olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Gruplar arasında yaş, cinsiyet ve antropometrik ölçümler yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Poliklinikte ölçülen sistolik/diyastolik kan basıncı, trigliserit, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, kreatinin, ALT, 24 saatlik ayaktan kan basıncı ölçümlerinde sistolik ve diyastolik hipertansiyon yükü, gece kan basıncı düşüş oranı, kan basıncı indeksi değerleri yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p> 0,05). Toplam 40 hasta (%70) hipertansif olup, korelasyon analizinde obez çocuklarda kan basıncı değerleri ile serum D vitamini düzeyi arasında ilişki bulunmadı. D vitamini düzeyi 20 ng/ml'nin altında olan grupta insülin düzeyi (p= 0,01) ve HOMA- IR skoru (p= 0,016) diğer gruba göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Ayrıca HOMA- IR skoru ile sistolik kan basıncı yükü arasında pozitif ilişki mevcuttu (r= 0,280, p= 0,03).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Obez çocuklarda artmış insülin direnci, yüksek kan basıncı değerleri ile ilişkilidir. Ancak D vitamini düzeyi ile kan basıncı profili arasında direk bir ilişki saptanmamıştır.

Anahtar Kelimeler: Obezite, Kardiyovasküler risk faktörü, Hipertansiyon, Vitamin D


The relationship between vitamin D level and ambulatory blood pressure parameters and cardiovascular risk factors

Ayşe Sülü1, EMİNE ALTAY2, Pelin Kosger1, Hikmet Kiztanir1, Birsen Ucar1
1Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Cardiology, Eskisehir, Turkey
2Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Eskisehir, Turkey

INTRODUCTION: It has been reported that the level of vitamin D in obese children is lower and that the low level of vitamin D creates a predisposition to hypertension. In this study, it was aimed to evaluate the relationship between vitamin D level, ambulatory blood pressure parameters and cardiovascular risk factors in obese children.
METHODS: Age, gender, and anthropometric measurements, fasting serum glucose, insulin, transaminase levels, lipid profile, 25-OH vitamin D levels, 24-hour ambulatory blood pressure monitoring data, electrocardiography and echocardiography data of the patients were retrospectively obtained from hospital records.
RESULTS: A total of 57 patients between the ages of 8-17, 26 females and 31 males, were included in the study. Patients were divided into two groups based on their vitamin D levels below and above 20 ng/ml. A total of 40 patients (70%) were hypertensive, and no correlation was found between blood pressure values and serum vitamin D levels in obese children in the correlation analysis. In the group with a vitamin D level lower than 20 ng/ml, the insulin level and HOMA-IR score were found to be significantly higher than the other group (p= 0.01, p= 0.016, respectively). Furthermore, there was a positive correlation between the HOMA-IR score and systolic blood pressure load (r= 0.280, p= 0.03).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Increased insulin resistance in obese children is associated with high blood pressure values. However, no direct relationship could be found between vitamin D level and blood pressure profile.

Keywords: Obesity, Cardiovascular risk factor, Hypertension, Vitamin D


Ayşe Sülü, EMİNE ALTAY, Pelin Kosger, Hikmet Kiztanir, Birsen Ucar. The relationship between vitamin D level and ambulatory blood pressure parameters and cardiovascular risk factors. EJMA. 2023; 39(1): 6-12

Sorumlu Yazar: Ayşe Sülü, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar