Turk Endod J. 2022; 38(4): 248-254

Acil Serviste İnfektif Endokardit Tanısı Alan Hastaların Klinik Özellikleri

Fatih Çakmak1, Türker Demirtakan1, Seda Özkan1, Ahmet Yıldız2, Serap Biberoğlu1, Afşın İpekci1, İbrahim İkizceli1
1İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: İnfektif endokardit (İE), kalbin endokardiyal yüzeyindeki enfeksiyondan kaynaklanan, nadir fakat yaşamı tehdit eden multisistemik bir hastalıktır. İE çok çeşitli ve nonspesifik semptomlarla kendini gösterir, özellikli hasta gruplarında ön tanılar içinde değerlendirmek gerekir. Bu çalışmadaki amacımız acil serviste İE tanısı alan hastaların klinik seyrini ve özelliklerini sunmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamız retrospektif ve tanımlayıcı olarak 1 Ocak 2010 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Acil tıp kliniğine başvuran 18 yaş üstü ve modifiye DUKE sınıflamasına göre kesin veya muhtemel İE tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edildi. İE tanısıyla ölen ve sağ kalan hastalar yaş, cinsiyet, semptom ve komorbid durumların varlığı, laboratuvar ve görüntüleme sonuçları, IE ilişkili komplikasyonlar ve cerrahi müdahale açısından istatistiksel olarak analiz edildi.
BULGULAR: Çalışmaya katılan 29 hastanın 20’si (%69) modifiye Duke kriterlerine göre kesin IE tanısı alırken 9 hasta (%31) sadece olası IE kabul edildi. 5 (%17) hastanın klinik seyri IE ve buna bağlı komplikasyonlar nedeniyle exitus ile sonuçlandı. Staphylococcus aureus alt türleri (%41) kan kültürü sonuçlarında öne çıkan ajanlardır. Hastaların 25'inde (% 86) tanısal olarak anlamlı ekokardiyografik bulgular saptandı. Mitral kapak ve aort kapağı endokardiyal yüzeyin en çok etkilenen kısımları olarak bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ateş ve predispozan kalp hastalıkları olanlarda infektif endokardit akla gelmelidir. IE ile ilgili komplikasyonlar hastalığın seyrini değiştirebilir. Seçilmiş hastalar için cerrahi müdahale mortalite oranını azaltarak fayda sağlar.

Anahtar Kelimeler: İnfektif endokardit, acil servis, Staphylococcus aureus, mortalite


Clinical Features of Patients with Infective Endocarditis in Emergency Department

Fatih Çakmak1, Türker Demirtakan1, Seda Özkan1, Ahmet Yıldız2, Serap Biberoğlu1, Afşın İpekci1, İbrahim İkizceli1
1Department of Emergency Medicine, Cerrahpasa Faculty of Medicine, Istanbul University-Cerrahpasa, İstanbul, Turkey
2Department of Cardiology, Istanbul University-Cerrahpasa Cardiology Institute, Istanbul University-Cerrahpasa, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: Infective endocarditis (IE) is a rare but life-threatening multisystem disease that results from infection of the endocardial surface of the heart. IE manifests with varied and uncommon symptoms so it is tricky situation for emergency physicians our goal is presenting the clinical features and course of IE patients in emergency department.
METHODS: This study was performed as retrospective and descriptive between January 1, 2010 and December 31, 2019. Patients aged over 18 years and diagnosed as definite IE or possible IE according to the modified DUKE criteria enrolled to the study. We statistically analysis the difference between non survivors and survivors group for age, gender, symptoms, co-existing conditions, laboratory and imaging results and IE related complications and surgical intervention.
RESULTS: Twenty-nine patients enrolled in the study 20 patients (69%) were admitted as definite IE, and 9 ones (31%) met just possible IE diagnosis according to modified Duke’s criteria. 5 (17%) patients died due to IE and related complications. Staphylococcus aureus subspecies are the prominent agents in the blood culture results. 25 of patients (86%) had significant echocardiographic findings. Mitral valve and aortic valve are the mostly affected part of the endocardial surface in our study.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Infective endocarditis should be considered in those patients with fever and predisposing heart conditions. IE related complications may change the course of the disease. Surgical intervention reduces the mortality rate so that it is beneficial for selected patients.

Keywords: Infective endocarditis, emergency department, Staphylococcus aureus, mortality


Fatih Çakmak, Türker Demirtakan, Seda Özkan, Ahmet Yıldız, Serap Biberoğlu, Afşın İpekci, İbrahim İkizceli. Clinical Features of Patients with Infective Endocarditis in Emergency Department. Turk Endod J. 2022; 38(4): 248-254

Sorumlu Yazar: Afşın İpekci, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar