Kafkas J Med Sci. 2018; 34(1): 22-24 | DOI: 10.5152/eamr.2018.47966  

Teknolojinin Üroloji Alanındaki Yenilikleri

Recep Burak Değirmentepe, Emre Can Polat, Alper Ötünçtemur
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Teknolojik gelişmeler günlük hayatımıza girmiş bulunmakla birlikte üroloji alanında da birçok yenilik gerçekleştirmiştir. Robotik cerrahi teknolojinin klinik üzerine son 10 yılda önemli etkileri olmuştur. Mikrocerrahi hassasiyeti ve ileri rekonstrüktif beceri gerektiren teknikler ve erişilemeyen ameliyat alanları, robotik cerrahi ile optimize edilebilir. Bu yeni robotik teknoloji, laparoskopik cerrahinin kısıtlılıklarını kaldırması ürologların günlük pratiğinde kullanımı ile sonuçlanmıştır. Görüntüleme yöntemleriyle elde edilen kaynak veriler iki boyutta görselleştirilir. Son işlem araçları ve algoritmaları ile çok düzlemli reformasyonlar ve anatominin üç boyutlu görünümleri üretmek mümkündür. Anatomik 3D modeller karmaşık ameliyatlara yardımcı olmak, eğitim amaçlı hassas prosedürleri uygulamak ve hastanın, ameliyat öncesi uygulanacak cerrahiyi daha iyi anlamasında kullanılmaktadır. Teknolojik gelişmelerle birlikte standart PNL operasyonları taş hacmi de uygun olanlarda miniperc, mikroperc ve en sonunda da ultraminiperc’e evrildi. Böylece böbrekte operasyona bağlı oluşan hasarlar azaldı. Son yıllarda gelişen teknolojilerle, multiparametrik prostat manyetik rezonans görüntüleme(mpMRG) sisteminin yaygınlaşması, prostatı detaylı olarak inceleme olanağı sunmuştur. mpMRG ile elde edilen verilerin prostat biyopsisine uyarlamasıyla, yapılacak prostat biyopsisinin tümöral dokudan direk olarak alınmasına yönelik adımlar atılmıştır. Bu yöntem radyolojik olarak kanser şüphesi olan alandan direk olarak biyopsi alınabilmesine olanak sağlamaktadır. Tıbbi tedavilerin geleceği “minimal invaziv cerrahinin” ötesine geçmekte ve yeni görüntüleme, gen kodu, moleküler biyoloji, nanoteknoloji ve doku ortamı gibi yeni değişkenleri içeren daha karmaşık bir yaklaşım kesinlikle önümüzdedir.

Anahtar Kelimeler: inovasyon, teknoloji, üroloji


Technology Innovations in Urology

Recep Burak Değirmentepe, Emre Can Polat, Alper Ötünçtemur
Department of Urology, University of Health Sciences, Okmeydanı Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey

Technological developments have entered our daily lives, and they have made many innovations possible in urology. Over the last decade, robotic surgical technology has had significant impact on clinical practice. Techniques that require microsurgical precision and advanced reconstructive skills and inaccessible areas of surgery can be optimized with the help of robotic surgery. This new robotic technology has led to the use of the laparoscopic surgeon in lifting the limitations of the urologist in daily practice. The source data obtained by the imaging methods are visualized in two dimensions. With finite processing tools and algorithms, it is possible to produce multi-plane reformations and three-dimensional views of the anatomy. Anatomical three-dimensional models are used to help complex operations, implement precise training procedures, and understand the patient’s preoperative surgery better. In addition to technological improvements, standard percutaneous nephrolithotomy operations were evolved into miniperc, microperc, and ultraminiperc, which were also suitable for stone volume. Thus, operation-related injuries in the kidney were reduced. Proliferation of the mpMRG system with recent advances in technology has allowed us to examine the prostate in detail. With the introduction of the mPMRG-derived data in the prostate biopsy, steps have been taken to directly remove the prostate biopsy sample from the tumor tissue. This method allows the biopsy sample to be directly taken from the area, which is a radiologically suspected cancer. The future of medical treatments goes beyond “minimally invasive surgery.” A more complex approach involving new variables, such as new imaging, gene coding, molecular biology, nanotechnology, and tissue environment is certainly ahead.

Keywords: Innovation, technology, urology


Recep Burak Değirmentepe, Emre Can Polat, Alper Ötünçtemur. Technology Innovations in Urology. Kafkas J Med Sci. 2018; 34(1): 22-24

Sorumlu Yazar: Recep Burak Değirmentepe, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar