TJO. 2022; 38(3): 194-200

1. trimester gebelik kayıpları ile maternal serum 25-hidroksivitamin d düzeyi arası ilişki. vaka-kontrol çalışması

BUSE KURTDERELİ, Orhan SAHIN, veli Mihmanlı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü, Prof.Dr.Cemil Tascioglu Şehir Hastanesi, İstanbul,Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Üreme sistemi organlarında ve plasentada 25-Hidroksivitamin D (25(OH)D) reseptör ekspresyonunun keşfinden sonra, gebelik komplikasyonları ile 25(OH)D arasındaki ilişkiyi araştıran birçok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmada erken gebelik kayıplarında serum 25(OH)D düzeylerini incelemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Nisan 2019 and Ocak 2020 tarihleri arasında XX Şehir Hastanesi İstanbul-Türkiye, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Vücut kitle indeksleri (VKİ) >25 ve <30 olan, 20-30 yaş aralığında 102 hasta (40 hasta: düşük; 62 hasta: gebeliği sağlıklık devam eden) çalışmaya dahil edildi. İlk 10 hafta içinde düşük yapanlar (çalışma grubu) ve ilk 10 hafta içinde tanı alan ve 10. haftadan sonra canlı gebelik olarak gebeliklerine devam edenler (kontrol grubu ) olarak iki grup çalışmaya alındı. ART (yapay üreme teknolojisi) ile gebe kalınan olgular, tekrarlayan gebelik kayıpları öyküsü olan olgular, kronik hastalığı olan olgular ve istemli küretaj olan olgular çalışma dışı bırakıldı. Düşük tanısı, kardiyak aktivite olmaksızın baş-popo uzunluğu (CRL) 7 mm veya daha fazla olan bir gebeliğin veya kılavuzlara göre ortalama gebelik kesesi çapının 25 mm veya daha büyük olan boş gebelik kesesinin doğrulanması olarak tanımlandı.25(OH)D düzeyleri için cut off değeri,ROC eğrisi analizi ile belirlendi. p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
BULGULAR: Erken gebelik kaybı grubunda maternal serum 25(OH)D seviyelerinde anlamlı bir düşüklük tespit edildi.[Vaka grubunda; ortalama: 8.61 mcg/L (21.4 nmol/L) ve kontrol grupta;ortalama: 16.61 mcg/L (41.43 nmol/L); P = 0.001, Student t test.].Erken gebelik kaybı olan kadınların 25(OH)D düzeyleri için 12,5 mcg/L olarak belirlendi. Bu 12.5 mcg/L eşik değeri için duyarlılık ve özgüllük sırasıyla %95 ve %74.19 olup, pozitif prediktif değeri %70.37 ve negatif prediktif değeri %95.83 idi. Eğri altında kalan alan (AUC) %90,1 olarak hesaplanmıştır. D vitamini düzeyleri için 12,5 g/L'lik bu cut off değerinde iki grup arasında gözlenen fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuçlarımız 25(OH)D eksikliğinin erken gebelik kaybında rolü olabileceğini göstermektedir. 25(OH)D erken gebelik kaybını öngörmede ve önlemede yararlı bir belirteç olabilir.

Anahtar Kelimeler: Erken Gebelik kaybı, 1.trimester gebelik kaybı, 25(OH)D, Düşük, Spontan abortus


The relationship between first trimester pregnancy loss and maternal serum 25-hydroxyvitamin d level. a case-control study

BUSE KURTDERELİ, Orhan SAHIN, veli Mihmanlı
Department of Obstetrics and Gynecology, Prof.Dr.Cemil Tascioglu City Hospital,Istanbul,Turkey

INTRODUCTION: Following the discovery of 25-Hydroxyvitamin D (25(OH)D) receptor expression in reproductive system organs and placenta, many studies exploring the relationship between pregnancy complications and 25(OH)D are being performed. In this study, we aimed to examine serum 25(OH)D levels in early pregnancy losses.
METHODS: Patients who were in 20-30 years old age range whose BMI >25 and <30, between April 2019 and January 2020 included in the study at Department of Obstetrics and Gynecology of XX City Hospital in Istanbul/Turkey. Those who had miscarriage within the first 10 weeks (as a study group) and those who were diagnosed within the first 10 weeks and continued their pregnancies as live pregnancies after the 10th week (as a control group) were included in the study as two groups. Cases where the pregnancy was conceived through ART (artificial reproductive technology), cases with a history of recurrent pregnancy losses, cases with chronic diseases and cases treated for imminent abortion were excluded. First prenatal visit 25(OH)D levels were extracted from the hospital medical records retrospectively.
RESULTS: A statistically significant difference was observed between the 25(OH)D levels in women with an early pregnancy loss and 25(OH)D levels in women with an ongoing healthy pregnancy (p<0.01). The mean 25(OH)D level was found to be 8.61 ng/mL in the spontaneous pragnancy loss group; whereas, the mean level was found to be 16.61 ng/mL in the control group. As of this significance, a cutoff value for 25(OH)D levels was calculated using ROC analysis (sensitivity 94 %, specificity 74 %). Additionally, among other factors, older paternal age and vaginitis were also correlated with early pregnancy loss.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our results show that 25(OH)D deficiency may have a role in early pregnancy loss. 25(OH)D may be a useful marker in predicting and preventing early pregnancy loss.

Keywords: Pregnancy Loss, Early, Pregnancy Trimester, First; 25(OH)D, Miscarriage, Spontaneous Abortion


BUSE KURTDERELİ, Orhan SAHIN, veli Mihmanlı. The relationship between first trimester pregnancy loss and maternal serum 25-hydroxyvitamin d level. a case-control study. TJO. 2022; 38(3): 194-200

Sorumlu Yazar: Orhan SAHIN, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar