TJO. 2023; 39(2): 89-94

Doçentlik Kriterlerinin Türkiye'deki Acil Tıp Kongrelerine Etkisi

Ozlem Uzun1, Asım Kalkan2, Hatice Topcu3, SELMAN YENİOCAK4, Başar Serhan Siyahhan5
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof.Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, İstanbul, Türkiye
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, İstanbul, Türkiye
4Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, İstanbul, Türkiye
5Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultangazi Devlet Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Aralık 2016 döneminde değişen doçentlik kriterleriyle, ulusal ve uluslararası bilimsel tıbbi kongrelerde sunulan ve bilime katkı sağlayan sözlü ve poster bildirilerinin, kriterlerin değiştiği dönem öncesi ve sonrası durumunu değerlendirmek amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) tarafından 2015-2018 yılları arasında düzenlenen ardışık 4 adet Acil Tıp kongrelerindeki poster ve sözlü bildiriler çalışmaya dahil edilmiştir. Elektronik ortamda ulaşılan bildiri kitapçıklarından veriler toplandığı için etik kurul onayı alınmamıştır. Doçentlik kriterleri 2016 Aralık tarihinde değiştiği için bu tarihten önceki son iki kongre ve bu tarihten sonraki iki kongre değerlendirilerek karşılaştırılmıştır. Sırası ile kaç isimli oldukları, yurtiçi ya da yurtdışı katılımları, hangi bölümlerden katılım olduğu ve bildirilerin sözlü ya da poster olup olmadığı değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Acil Tıp bölümü katılımcıları diğer katılımcılara göre, olgu sunumu ile istatistikselaçıdan anlamlı olarak daha yüksek oranda kongrelere katılımları gerçekleşmiştir (p<0,001).Doçentlik kriterlerinin değişimi, yani 2016 Aralık dönemi öncesi kongrelerde bildirikatılımları daha çok isim sayısı ile yapılırken, kriter değişim sonrasında daha az isim sayısı ilekatılım gerçekleşmiştir (p<0,001). Kriter değişim öncesi daha çok poster bildiri ile katılımsağlanmışken, kriter değişim sonrasında sözlü sunum ile katılım oranı artmıştır (p<0,001).Kriter değişim öncesi dönemde kongrelere daha sıklıkla olgu sunumu ile katılımgerçekleşmişken, kriter değişim sonrasında orijinal makale ile katılım oranı artmıştır(p<0,001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada doçentlik kriterlerinin değişimi öncesi düzenlenen kongrelerde bildirikatılımları daha çok isim sayısı ile yapılırken, kriter değişim sonrasında daha az isim sayısı ilekatılımın gerçekleştiği saptandı. Ayrıca kriter değişim öncesi dönemde daha çok poster bildiriile katılım sağlanmışken, kriter değişim sonrası dönemde sözlü sunum ile katılım oranınınarttığı da saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: doçentlik kriterleri, sözlü sunum, kongre, akademik ilerleme


The Effect of Associate Professorship Criteria on Emergency Medicine Congresses in Turkey

Ozlem Uzun1, Asım Kalkan2, Hatice Topcu3, SELMAN YENİOCAK4, Başar Serhan Siyahhan5
1University of Health Sciences, Bagcilar Training and Research Hospital, Emercency Medicine Department, Istanbul, Turkey
2University of Health Sciences, Prof.Dr. Cemil Tasçioğlu City Hospital, Emercency Medicine Department, Istanbul, Turkey
3University of Health Sciences, Seyrantepe Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, Emercency Medicine Department, Istanbul, Turkey
4University of Health Sciences, Haseki Training and Research Hospital, Emercency Medicine Department,Istanbul, Turkey
5University of Health Sciences, Sultangazi State Hospital, Emercency Medicine Department,Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: To evaluate the situation concerning oral and poster presentations given at Turkish and international scientific medical congresses and adding to scientific knowledge before and after the change in associate professorship eligibility criteria that occurred in December 2016.
METHODS: Poster and oral presentations at four consecutive emergency medicine congresses held between 2015 and 2018 by the Emergency Medicine Physicians Association of Turkey were included in the study. As data were collected from presentation booklets accessed online, ethic committee approval was not obtained. Since the associate professorship eligibility criteria changed in December 2016, the last two congresses before that date and the following two after it were compared. Numbers of authors, domestic and international participation rates, the departments involved, and the presence or absence of oral or poster presentations were assessed.
RESULTS: Members of emergency medicine departments contributed to congresses with significantly more case reports than other participants (p<0.001). Presentations at congresses held before the change in associate professorship criteria in December 2016 involved larger numbers of authors, while those appearing after the change involved fewer names (p<0.001). Participation involved more poster presentations before the change in criteria, while the proportion of oral presentations increased after the change (p<0.001). Participation in congresses prior to the change in criteria more frequently involved case reports, while the proportion of original articles increased thereafter (p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Presentations at congresses held prior to the change in associate professorship criteria involved a large number of author names, while fewer author names were observed following the change in criteria. In addition, prior to the change, participation involved more poster presentations, while the proportion of oral presentations increased after that change.

Keywords: associate professorship criteria, oral presentation, congress, academic advancement


Ozlem Uzun, Asım Kalkan, Hatice Topcu, SELMAN YENİOCAK, Başar Serhan Siyahhan. The Effect of Associate Professorship Criteria on Emergency Medicine Congresses in Turkey. TJO. 2023; 39(2): 89-94

Sorumlu Yazar: Ozlem Uzun, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar