J Educ Res Nurs. 2022; 38(1): 56-60

Bağ dokusu hastalıklarında malignite varlığında radyoterapi

Özge Kandemir Gürsel, Binnur Dönmez Yılmaz
Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi,Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Kliniği,i̇stanbul,türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Araştırmamızın amacı, bağ dokusu hastalığı (BDH) olan hastalarda radyoterapinin akut ve geç toksisitelerini değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2010-Aralık 2020 tarihleri ​​arasında kliniğimizde radyoterapi uygulanan kanser ve bağ dokusu hastalığı tanısı olan hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelenerek, radyoterapinin akut ve kronik yan etkileri değerlendirildi.
BULGULAR: Çalışmamızda hastaların radyoterapi uygulaması sırasında ortalama yaşları 58 (45-74) ve bağ dokusu hastalığı tanısı anında 50 (35-68) idi. Hastaların 14'ü kadındı (%77.7). Primer tümör lokalizasyonu; meme 8 (%44.7), serviks 2 (%11.1), rektum 2 (%11.1), prostat 2 (%11.1), beyin 1 (%5.5), akciğer 1 (%5.5), larenks 1 (%5.5) ve endometrium 1 (%5.5) idi. Dokuz hastada (%50) Behçet hastalığı, 5 hastada (% 28) Sistemik Lupus Eritematozus, 2 hastada (% 11) Sistemik Skleroz ve 2 hastada (%11) Dermatomiyozit bulunmaktaydı. Daha yüksek dozlarda radyoterapi alan küratif gruptaki hastalarda, diğer grublara göre daha fazla akut yan etki gözlemlenmiştir. On üç (%72) hastada grad 1 ve 6 (%33) hastada grad 2 akut toksisite görülürken, yanlızca serviks ve beyin kanseri tanısı olan 3 (%17) hastada eşzamanlı kemoradyoterapiye bağlı kronik grad 2 hematolojik toksisite saptandı. En yaygın olan akut yan etkiler radyasyon dermatiti, bulantı, yorgunluk ve diare olarak değerlendirildi.Grade 2'den yüksek akut veya kronik toksisite kaydedilmedi.Akut toksisiteler nedeniyle radyoterapi tedavisi sırasında herhangi bir ara verilmedi ve tüm hastalar öngörülen radyoterapi şemasını tamamladı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Son yıllarda ilerleyen radyoterapi teknolojileri ile tedavi edilen hasta grubunda artmış akut ve kronik toksisite riski saptanmazken; BDH tanısı olan kanser hastalarında radyoterapinin iyi tolere edildiği gözlendi. Bu grup hastalarda, her hasta için bireyselleştirilmiş tedavi stratejisi ile etkin tedavi ve daha düşük toksisite profiline ulaşmak mümkün olacaktır.

Anahtar Kelimeler: bağ dokusu hastalıkları, radyoterapi yan etkileri, radyoterapi toksisitesi, kollajen vasküler hastalıklar, komplikasyonlar


Radiotherapy for patients with cancer and connective tissue disease

Özge Kandemir Gürsel, Binnur Dönmez Yılmaz
University Of Health Sciences Turkey, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital, Clinic Of Radiation Oncology, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: The objective of this research was to evaluate acute and late toxicities of radiotherapy for patients with connective tissue disease (CTD).
METHODS: A retrospective review was performed with the medical records of patients with diagnosis of both cancer and CTD, who have undergone radiotherapy at our institution between January 2010 to December 2020. Acute and chronic adverse effects of radiotherapy were analyzed.

RESULTS: The mean age of the patients at time of RT was 58 years (45-74) and 50 years (35-68) at CTD diagnosis. Fourteen of patients were female (77.7%). Primary tumor location was as; breast 8 (%44.7), cervix 2 (%11.1), rectum 2 (%11.1), prostate 2 (%11.1), brain 1 (%5.5), lung 1 (%5.5), larynx 1 (%5.5) and endometrium 1 (%5.5). Nine patients (%50) had Behçet's disease, 5 ( % 28) Systemic Lupus Erythematosus, 2 (% 11) Systemic Sclerosis and 2 (%11) Dermatomyositis. Patients in the curative group receiving higher doses of radiation have experienced more acute toxic effects than the others. Thirteen (% 72) patients had any grade 1 and 6 (%33) patients had any grade 2 acute toxicities while only 3 (%17) patients with cervical and brain cancers had chronic grade 2 hematological toxicity due to concomitant chemoradiotherapy. The most common of acute toxicities were radiation dermatitis, nausea, fatigue and diarrhea.No acute or chronic toxicities higher than grade 2 were recorded.There was not any interruption occured during radiotherapy treatment because of acute toxicities and all patients completed their prescribed course of radiotherapy.
DISCUSSION AND CONCLUSION: With new radiotherapy techniques there was no increased incidence of acute and chronic risk of toxicity observed and radiotherapy was generally well-tolerated for patients with CTD during the treatment and follow up. Individualizing treatment strategy for each patient will help to improve the results for this group of patients with increased treatment efficacy and decreased toxicity.

Keywords: connective tissue diseases, adverse effects radiotherapy, toxicity radiotherapy, collagen vascular diseases, complications


Özge Kandemir Gürsel, Binnur Dönmez Yılmaz. Radiotherapy for patients with cancer and connective tissue disease. J Educ Res Nurs. 2022; 38(1): 56-60

Sorumlu Yazar: Özge Kandemir Gürsel, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar