. 2023; 39(4): 0-0

Primer mesane kanserinde COVID-19 pandemisinin tanı ve tedavisinde gecikmelerin etkisi: tek merkezli deneyim, 36 aylık takip

Recep Burak Degirmentepe1, Yasir Muhammed Akça2, HASAN SALİH KÖSE2, Kemal DEMİRHAN2, Fikret Halis2, Ahmet Gokce2
1Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Ana Bilim Dalı, Sakarya
2Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Ana Bilim Dalı, Sakarya

GİRİŞ ve AMAÇ: Pandemi birçok hastalığın tanı ve tedavisinde gecikmelere neden olmuştur ve mesane kanseri de bunlardan biridir. Bu çalışmanın amacı, kliniğimize başvuran primer mesane kanserli hastalarda Mart 2020 baz alınarak 18 aylık bir spektrum içerisinde COVID-19 pandemisi öncesi ve sonrasını karşılaştırarak pandeminin primer mesane kanseri üzerindeki etkisini araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Sadece primer mesane tümörü nedeniyle ameliyat edilen hastalar çalışmaya dahil edilmiş, 18 aylık dönemden önce ve sonra ameliyat edilenler olarak iki gruba ayrılmıştır. Mart 2020'den önce ameliyat edilenler grup A, Mart 2020'den sonra ameliyat edilenler grup B olarak sınıflandırıldı. İki grubun yaş, cinsiyet, sigara içme durumu, tümör boyutu, tümör çokluğu ve patolojik evre gibi özellikleri karşılaştırıldı.

BULGULAR: Mevcut mesane tümörü boyutu, tümör çokluğu ve patolojik evresine göre incelendi ve gruplar arasında anlamlı farklılıklar olduğu gözlendi (p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Mesane kanseri gibi hastalıkların teşhisinde yaşanan gecikmeler hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, mesane kanseri, mesane kanseri takip


Effect of COVID-19 Pandemic on Diagnosis and Treatment Delays in Primary Bladder Cancer in Turkey: Single-Institution Experience, 36 Month Screening

Recep Burak Degirmentepe1, Yasir Muhammed Akça2, HASAN SALİH KÖSE2, Kemal DEMİRHAN2, Fikret Halis2, Ahmet Gokce2
1Department Of Urology, Training And Research Hospital, Faculty Of Medicine, Sakarya University, Sakarya, Turkey.
2Department Of Urology, Faculty Of Medicine, Sakarya University, Sakarya, Turkey

INTRODUCTION: The pandemic caused delays in the diagnosis and treatment of many diseases, and bladder cancer is one of them. The aim of this study is to investigate the effect of the pandemic on primary bladder cancer by comparing the pre- and post-COVID-19 pandemic within an 18-month spectrum, based on March 2020 in patients with primary bladder cancer who applied to our clinic.
METHODS: Only patients operated for primary bladder tumors were included in the study, they were divided into two groups as those who underwent surgery before and after the 18-month period. Those operated before March 2020 were classified as group A, those operated after March 2020 were classified as group B. The characteristics of the two groups, such as age, gender, smoking status, tumor size, tumor multiplicity, and pathological stage, were compared.
RESULTS: The existing bladder tumor was examined according to its size, tumor multiplicity and pathological stage, and it was observed that there were significant differences between the groups (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Delays in the diagnosis of diseases such as bladder cancer may cause to progression of the disease.

Keywords: COVID-19, bladder cancer, bladder cancer follow-up


Recep Burak Degirmentepe, Yasir Muhammed Akça, HASAN SALİH KÖSE, Kemal DEMİRHAN, Fikret Halis, Ahmet Gokce. Effect of COVID-19 Pandemic on Diagnosis and Treatment Delays in Primary Bladder Cancer in Turkey: Single-Institution Experience, 36 Month Screening. . 2023; 39(4): 0-0

Sorumlu Yazar: Recep Burak Degirmentepe, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar