TJO. 2022; 38(1): 73-79

Kolorektal kanser prognoz ve tedavi yönetiminde önemli bir kriter: Metastatik lenf nodu oranı

Gülçin Harman Kamalı1, Sedat Kamalı2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Patoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Her yıl 1.8 milyon kişi kolon kanseri tanısı almaktadır. Hastanın takip ve adjuvan tedavi planlamasında lenf nodunda metastaz varlığı önemli bir prognostik faktördür. Kanser evrelemesi ve prognoz tayini için TNM sınıflandırması kullanılabilir. Ancak TNM sınıflandırması her zaman yeterli prognostik bilgi vermeyebilir. Bu nedenle prognostik değer açısından kılavuzlar güncellenmekte ve yeni prognostik parametreler araştırılmaktadır. Bu parametrelerden biri de metastatik lenf nodu sayısının eksize edilen toplam lenf nodu sayısına bölünmesiyle hesaplanan metastatik lenf nodu oranıdır (mLNR). Mide, pankreas ve mesane kanserinde mLNR'nin prognostik değeri hakkında benzer yayınlar vardır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastanemizde son 10 yılda kolorektal kanser nedeniyle tedavi edilen 496 evre II ve evre III hastaya ait patoloji raporları retrospektif olarak incelendi. Yaş, cinsiyet, tümör yerleşim yeri, tümör boyutu, T evresi, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, tümör tomurcuklanması, tümör depoziti, toplam ve metastatik lenf nodu sayısı gibi faktörler genel sağ kalım açısından değerlendirildi.
BULGULAR: Ortalama tümör boyutu 54.5 mm idi. Ortalama çıkartılan lenf nodu sayısı 23, metastatik tutulumu ortalama 2 olan hastalar 66,8 ay takip edildi. Genel sağ kalım açısından mLNR kesim noktası ROC testi ile 0,028 olarak bulundu ( duyarlılık: %42; özgüllük: %71). Cinsiyet, tümör lokalizasyonu ve tümör çapı ( ≥6 cm) açısından sağ kalım farkı görülmedi. Ancak >60 yaş, lenfovasküler ve perinöral invazyon, tümör birikimi/tomurcuklanması ve mLNR>0.028 sağ kalımla ilişkili bulundu(p≤ 0.05) Ayrıca, çok değişkenli analizde, yalnızca mLNR'nin (p: 0.034) genel sağkalımı bağımsız olarak etkilediği izlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: mLNR gibi ek masraf gerektirmeyen prognostik faktörlerin diğer genetik analizlerin yanı sıra tanı ve tedavide daha değer kazanacağına inanıyoruz. Sonuçlarımıza göre, mLNR, kolorektal kanser hastalarında prognozu değerlendirmek için yararlı ve güvenilir bir yaklaşım olabilir.

Anahtar Kelimeler: Metastatik lenf nod oranı, kolorektal kanser, prognostik faktör


The metastatic lymph node ratio is a crucial criterion in colorectal cancer therapy management and prognosis

Gülçin Harman Kamalı1, Sedat Kamalı2
1University Of Health Sciences, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, Clinic Of Pathology, İstanbul, Turkey
2University Of Health Sciences, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, Clinic Of General Surgery, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: Every year, 1.8 million people are diagnosed with colon cancer. The presence of lymph node metastases is a key prognostic factor in adjuvant treatment planning and follow-up. The TNM Classification can be used to assist in prognostic cancer staging. However, TNM-classification may not always compromise the necessary prognostic information. Therefore, guidelines are updated regarding prognostic value and new prognostic parameters are investigated. One of these parameters is metastatic lymph node ratio (mLNR), which is calculated by dividing the number of metastatic lymph nodes by the total number of lymph nodes excised. Similar publications have already reported on the prognostic value of the mLNR in gastric, pancreatic, and bladder cancer.
METHODS: Pathology reports of 496 stage II and stage III patients treated for colorectal cancer in our hospital in the last 10 years were retrospectively reviewed. Factors such as age, gender, tumor location, tumor size, T stage, lymphovascular invasion, perineural invasion, tumor budding, tumor deposit, total and metastatic lymph node count were evaluated for overall survival.


RESULTS: The mean tumor size was 54.5mm. The patients who had an average of 2 lymph node involvement among those who had 23 lymph nodes excised were followed up for an average of 66.8 months. ROC test presented the cut-off value of mLNR on overall survival was 0.028, with a sensitivity of 42% and a specificity of 71%. Gender, tumor’s localisation, and size of ≥6 cm had no significant impact on survival. However, survival was related to age>60, lymphovascular and perineural invasion, tumor deposit/budding, and mLNR>0.028 (p≤ 0.05). Furthermore, multivariate analysis revealed that only mLNR (p: 0.034) affected overall survival independently.
DISCUSSION AND CONCLUSION: We believe that mLNR that do not require additional costs will gain more value in diagnosis and treatment. Based on our results, mLNR may be a useful to assess prognosis in colorectal cancer patients.


Keywords: Metastatic lymph node ratio, colorectal cancer, prognostic factor


Gülçin Harman Kamalı, Sedat Kamalı. The metastatic lymph node ratio is a crucial criterion in colorectal cancer therapy management and prognosis. TJO. 2022; 38(1): 73-79

Sorumlu Yazar: Gülçin Harman Kamalı, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar