. 2023; 39(4): 0-0

Karaciğer Patolojilerinde Elastografi Değerlerinin Nicelleştirilmesinde Shear Wave Ultrasonografinin Değeri

Mustafa Orhan Nalbant, Ercan Inci
Istanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bakırkoy Dr. Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Karaciğer patolojileri bening ve malign çok sayıda hastalıktan oluşmakta olup; shear wave elastografi değerleri lezyonlara göre değişkenlik göstermektedir. Biz çalışmamızda karaciğerin farklı lezyonlarında kantitatif olarak ortalama shear-wave elastografi değerlerini belirlemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kliniğimize 2016 yılında başvuran herhangi bir nedenle batın incelemesi istenen (US, BT, MRG) ve karaciğerlerinde patoloji saptadığımız 112 hastada 17 FNH, 41 hemanjiom, 25 kist ve 45 malign lezyon değerlendirildi. Hastaların 20'sinde hepatosteatoz ve 26’ sında ise fibrozis mevcuttu. Tanımlanan patolojilere Toshiba Aplio 500 PREMIUM cihazında B- mod ve shear wave ultrasonografi incelemesi yapıldı. Malign olan lezyonların histopatolojik olarak tanısı konmuş olup bening lezyonlar kesitsel inceleme (BT, MR) yöntemlerine göre değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Çalışmamızda ortalama elastografi değerleri FNH lezyonlarında 50,38 kPa ve 3,69 m/s; hemanjiomlarda 12,54 kPa ve 1,97 m/s; malign lezyonlarda 116,47 kPa ve 6,34 m/s; kistlerde 8,97 kPa ve 1,57 m/s; hepatosteatozu olan olgularda 16,54 kPa ve 2,30 m/s; karaciğer fibrozisi bulunan olgularda 90,98 kPa ve 5,44 m/s olarak belirlendi. Kistlerde, hepatosteatozda ve hemanjiomlarda ortalama değerlerin normale yakın; malign lezyonlarda karaciğer fibrozisinde ve FNH lezyonlarında ise normale oranla yüksek olduğunu saptadık.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Shear wave elastografinin kantitatif değerler hesaplayarak, karaciğer lezyonlarında biyopsisiz tanının ön planda tercih edildiği günümüzde benign- malign lezyonların ayrımında umut verici bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Diffüz karaciğer hastalıkları, FNH, hemanjiom, shear wave ultrason


The Value Of Shear Wave Ultrasonography In Calculating Elastographic Values In Liver Pathologies

Mustafa Orhan Nalbant, Ercan Inci
University Of Health Sciences, Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Research And Training Hospital Radiology Department

INTRODUCTION: Liver pathologies consist of multiple benign and malignant diseases; shear-wave elastography values vary according to the lesions. In our study, we tried to figure out how to measure the mean shear-wave elastography values in different liver lesions.
METHODS: 17 focal nodular hyperplasia (FNH), 41 hemangiomas, 25 cysts, and 45 malignant lesions were evaluated in 112 patients who had liver pathology. Twenty patients had hepatosteatosis, and fibrosis was present in 26 patients. B-mode and shear wave ultrasonography examinations were performed on defined pathologies. Malignant lesions were histopathologically diagnosed and benign lesions were evaluated according to cross-sectional examination (Computerized Tomography and Magnetic Resonance Imaging) methods.
RESULTS: In our study, the average elastography values were determined as 50.38 kilopascals (kPa) and 3.69 meters per second (m/s) in FNH; 12.54 kPa and 1.97 m/s in hemangiomas; 116.47 kPa and 6.34 m/s in malignant lesions; 8.97 kPa and 1.57 m/s in cysts; 16.54 kPa and 2.30 m/s in cases with hepatosteatosis; and 90.98 kPa and 5.44 m/s in cases with liver fibrosis. Mean values in cysts, hepatosteatosis, and hemangiomas were close to normal; in liver fibrosis, malignant lesions, and FNH, they were higher than normal.
DISCUSSION AND CONCLUSION: We think that shear wave elastography is a promising method for distinguishing benign from malign liver lesions by calculating quantitative values where a biopsy-free diagnosis is preferred in the present day.

Keywords: Diffuse liver diseases, FNH, hemangioma, shear wave ultrasound


Mustafa Orhan Nalbant, Ercan Inci. The Value Of Shear Wave Ultrasonography In Calculating Elastographic Values In Liver Pathologies. . 2023; 39(4): 0-0

Sorumlu Yazar: Mustafa Orhan Nalbant, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar