. 2015; 13(3): 107-111

Türkiye’de bir devlet hastanesi yoğun bakım ünitesi ve cerrahi servislerinde el hijyeni uyum oranları

Serap Suzuk1, Çiğdem Edis2, Arzu Çalık3, Serpil Akdoğan3, Selma Ünal3
1Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Ulusal Antimikrobiyal Direnç Laboratuvarı Ankara
2Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Kırıkkale
3Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi, Enfeksiyon Kontrol Komitesi, Kırıkkale

GİRİŞ ve AMAÇ: Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların korunmasında en etkili ve maliyet olarak en uygun yöntem el hijyenidir. Ancak buna karşın, sağlık çalışanları arasında el hijyeni uyum oranı düşüktür. Bu çalışmada bir devlet hastanesinde sağlık çalışnaları arasında el hijyeni uyum oranlarının değerlendirmesini amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada Ocak-Haziran 2013 tarihleri arasında toplam 112 sağlık çalışanında (31 doktor ve 81 hemşire) el hijyen uyum oranı 5 endikasyon gözlem yöntemiyle değerlendirildi.
BULGULAR: Değerlendirmeye alınan 1144 fırsatın 754 (%65.9)’ü doğru el yıkama ve ovma ile sonuçlandı. Yoğun bakım ünitesi ve cerrahi kliniklerde çalışan doktor ve hemşireler birlikte değelendirildiğinde, sırasıyla yoğun bakım ünitelerinde 199 fırsatta el hijyeni uyum oranı %51.26 ve cerrahi sevislerde ise 591 fırsatta uyum oranı %66.85 bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak, gözlemlerin haberli olarak yapılmasının el hijyeni uyumu için iyi bir eğitim aracı olduğunu düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: El hijyeni, el hijyeni uyum oranı, haberli gözlem


The compliance rate of hand hygiene in intensive care unit and surgical services at a state hospital in Turkey

Serap Suzuk1, Çiğdem Edis2, Arzu Çalık3, Serpil Akdoğan3, Selma Ünal3
1Public Health Institution Of Turkey, National Antimicrobial Resistance Laboratory, Ankara
2Kırıkkale Yüksek İhtisas Hospital, Infectious Diseases And Clinical Microbiology Clinic, Kırıkkale
3Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi, Infection Control Committee, Kırıkkale

INTRODUCTION: The most efficient and most cost effective method for preventing health care associated infectious is hand hygiene. Although hand hygiene is the most effective and simple method, compliance rates are very low among health care workers. We aimed that the rate of compliance of healthcare workers were evaluated in the statement hospital.
METHODS: In this study, totally 112 healthcare workers (31 doctors and 81 nurses) were evaluated with the 5-indication observation in a period between January and July 2013.
RESULTS: A total of 754 (65.9%) out of 1144 cases are resulted in right hand washing and hand-rubbing. When the intensive care unit and surgical clinics were evaluated together, it was found that hand hygiene compliance rates were 51.26% in 199 cases, and 66.85% in 591 cases for doctors and nurses respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Consequently, we think that pre-informed observations are important training instruments for hand hygiene compliance.

Keywords: Hand hygiene, the rate of hand hygiene compliance, informed observations


Serap Suzuk, Çiğdem Edis, Arzu Çalık, Serpil Akdoğan, Selma Ünal. The compliance rate of hand hygiene in intensive care unit and surgical services at a state hospital in Turkey. . 2015; 13(3): 107-111

Sorumlu Yazar: Serap Suzuk, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar